Emre BAYLAN/ANTALYA, () - DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa ile dünyayı tehdit eden iki unsur bulunduğunu belirterek, "Bunlardan biri terör, diğeri de artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi, antisemitizm ve her türlü ayrımcılıktır. Her ikisi de insanlığı birleştiren değerleri tehdit etmektedir" dedi. 
AK Parti Antalya'da 5'inci olağan il kongresi, Kepez Turgut Özal Spor Salonu'nda gerçekleşti. İl Başkanı Mustafa Köse'nin görevi İl Başkan Yardımcısı Rıza Sümer'e devrettiği kongre, daha önce katılacağı açıklanan Başbakan Ahmet Davutoğlu yerine 3 bakan ve 1 genel başkan yardımcısıyla toplandı.
Salonda tüm hazırlıklar Başbakan Ahmet Davutoğlu için yapıldı. Salonu çevreleyen duvarlarda Başbakan Davutoğlu fotoğrafları, pankartları asıldı. Başbakan Davutoğlu'na 'Antalya'ya hoş geldin' diyen pankartlarla birlikte salonda Başbakan için 'Torosların evladı' diye yapılan vurgu dikkat çekti.  
KONGRE KATILIMCILARI
Fakat Başbakan Davutoğlu Fransa'da terörü telin ve dayanışma yürüyüşüne katılmak üzere programını iptal edince, Antalya Kongresi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun katılımıyla toplandı. Başbakan Davutoğlu, katılamadığı kongreye yazılı mesaj göndererek Antalya kongresini kutladı.
DOSYA ISRARI
Kongrenin ilk dakikalarında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na dosya sunmak isteyen partililer nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşandı. Çavuşoğlu, aldığı dosyayı taşımaları için korumalarına verdi. Partili buna itiraz ederek korumaların elinden dosyasını aldı ve tekrar Bakan Çavuşoğlu'na verdi. Dosyasının Bakan tarafından incelenmesini isteyen partili, Çavuşoğlu'nun yanında oturan Bakan Mehdi Eker'in sandalyesini bırakmak istemeyince korumalar tarafından salondan zorla çıkartıldı.
'TERÖRÜN İYİSİ KÖTÜSÜ OLMAZ'
Dışişleri bakanı Çavuşoğlu yaptığı konuşmada dünyada artan terör olaylarına dikkat çekerek şunları söyledi:
Bugün Avrupa ile dünyayı tehdit eden iki unsur var. Bunlardan bir tanesi terördür. Her türlü terör. Bir tanesi de artan ırkçılıktır, yabancı düşmanlığıdır, islamofobidir, antisemitizmdir, her türlü ayrımcılıktır. Her ikisi de insanlığı birleştiren değerleri tehdit etmektedir. İnsanlığı doğrudan tehdit etmektedir. Terörün iyisi kötüsü olmaz. Terörün dini, mezhebi, ırkı, bölgesi olmaz. 'Benim teröristim iyi, seninki kötü' anlayışı olmaz. Terörle İslam'ı bağdaştırmaya çalışanlara da şunu söylüyoruz. Bizim dinimiz barış dinidir. Bizim dinimizde terör yoktur, bizim dinimizde bir insanı öldürmek dünyayı öldürmek demektir." 
Mevlüt Çavuşoğlu, konuşmasının sonunda 7 Haziran'da yapılacak genel seçimleri işaret ederek, hedefin 330 milletvekili çıkarmak olduğunu söyledi.
EKER VE ELVAN HÜKÜMET İCRAATLARINI SAVUNDU
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker de kongrede yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetlerinin Türkiye'ye çok önemli mesafeler kat ettirdiğini anlattı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan ise, yoksullukla mücadelede Türkiye'de gerçek anlamda sosyal devlet anlayışını AK Parti iktidarının yerleştirdiğini savundu. 
Kongrede açılış konuşmasını yapan eski İl Başkanı Köse, 4 yıllık il başkanlığı dönemini anlattı, teşkilattan helallik istedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Antalya'da artık 'az laf çok iş' döneminin başladığını belirterek, "Biz hizmet başkaları laf üretecek. Onlar ne yaparsa yapsın biz yolumuza devam edeceğiz" dedi.

FOTOĞRAFLI