* " Tasarlayarak kasten öldürme" suçundan "ağırlaştırılmış müebbet hapis" le yargılanan anne, baba ve anneanne "delil yetersizliğinden" beraat etti.



Hayati KILIÇ, İstanbul

Fatih'te geçtiğimiz kış anneannesinin donarak öldüğünü iddia ettiği, ancak yapılan soruşturma sonrası kafa travması sonucu öldüğü ortaya çıkan 10 aylık Aybüke bebeğin ölümü davası sonuçlandı. Mahkeme, Aybüke bebeği tasarlayarak öldürdükleri iddiasıyla yargılanan anne, baba ve annanenin cezalandırılmalarına yeterli delil bulunmadığı ve suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığını belirterek beraatine karar verdi.

TUTUKSUZ YARGILANIYORLARDI

İstanbul 7. Ağır Ceza Makemesi'nde görülen dünkü duruşmaya tutuksuz sanıklar Canan A., Feride A. ve Alaattin K. katıldı. Müşteki Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı Avukatı Nuray Yiğit duruşmada hazır bulundu.

SAVCI BERAAT İSTEDİ

Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, sanıklar hakkında, kendisini savunamayacak derecede alt soydaki kişiyi öldürmek suçundan kamu davası açıldığına işaret ederek, Adli Tıp Kurumu raporunda ölümün kafa travmasına bağlı kırıklar nedeniyle meydana geldiğini tespit edildiğini belirtti. Raporda kafa travmasının düşme sonucu meydana gelebileceği gibi darp, cebir sonucu da meydana gelebileceğinin belirtildiğini ifade eden savcı, "Sanıkların dosya kapsamındaki anlatımlarından maktulün yaklaşık 30-40 cm yüksekten parke zemine düştükten sonra kafasındaki yaralanmanın meydana geldiği yönünde istikrarlı anlatımları dışında sanıkların maktule etkili eylemde bulunduklarına dair mahkumiyetlerine yetecek nitelikte kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğini ifade etti. Savcı sanıkların ispatlanamayan suçtan ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, sanıklardan son sözlerini sordu. Duruşmaya katılan sanıklar beraatlerini talep etti.

MAHKEME BERAAT VERDİ

Mahkeme, sanıkların cezalandırılmasına yeterli derecede şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği ve atılı suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığından ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Feride A. ile Alaettin K.'nın rızaları ile birlikte oldukları ve bu ilişkileri sonucu Aybüke A. isimli bebeğin dünyaya geldiği belirtildi. Şüphelilerin bebeği benimsemedikleri ve kabul etmedikleri, bakmadıkları öne sürülen iddianamede, "Bebeğin bakımı ve büyütülmesi için sokaklarda kalmakta ve yaşamakta olan anneanne Canan A.'ya bıraktıkları, bebeğe karşı şiddet uyguladıkları ve darp ettikleri, bebek Aybüke'nin tüm bu yaşadığı olumsuz koşulların ve gördüğü şiddet ve darpın sonucu olarak tedavi için götürüldüğü hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamayarak vefat ettiğinin tespit edildiği anlaşılmıştır." denilmişti.



AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYORDU

Şüphelilerin birlikte hareket ettiği ve Aybüke bebeği tasarlayarak kasten öldürdükleri iddia edilen iddianamede, anneanne Canan A., anne Feride A ile baba Alaettin K.'nın, "Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan aile mensubu çocuğa karşı tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmişti.