Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde askeri eğitim amacıyla kullanılan CASA tipi uçak düştü. İlk gelen son dakika bilgilerine göre ikisi pilot biri teknisyen üç askerimiz şehit oldu. Düşen uçakla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir açıklama geldi. TSK'dan yapılan açıklamada, uçağın 11:03'te Eskişehir'den havalandığı belirtildi. Üç kahraman askerin naaşlarına ulaşıldı. Şehitlerin, Hava Pilot Binbaşı Ümit Karamustafa, Hava Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı ve Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Kadir Arlı olduğu açıklandı.

ŞEHİTLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Isparta'nın Yalvaç ilçesine bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde düşen, askeri nakliye uçağında şehit olan 3 askerin kimlikleri belli oldu. Şehitlerin, Hava Pilot Binbaşı Ümit Karamustafa, Hava Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı ve Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Kadir Arlı olduğu açıklandı.

Isparta’nın Yalvaç ilçesine bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde askeri eğitim uçağı düştü. Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, “Saat 14.30 sularında Eğirdir Gölü kuzeyinde uçağımızın enkazına ve üç kahraman personelimizin naaşlarına ulaşılmıştır” denildi. Isparta Valisi Şehmus Günaydın da düşen uçaktaki 2’si pilot, 1’i uçuş teknisyeni 3 askeri personelin şehit olduğunu açıkladı. Yalvaç’a bağlı Kırkbaş köyü Hodulluca mevkiinde saat 14.30 sıralarında eğitim amaçlı da kullanılan askeri nakliye uçağı düştü. Köylülerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yaptığı ihbar üzerine bölgeye çok sayıda 112, itfaiye ile askeri ekipiler sevk edildi. Uçağın Eskişehir’den havalanan CN-235 askeri nakliye uçağı olduğu belirtildi.



VALİ GÜNAYDIN: ENKAZA ULAŞILDI

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, olaydan bir süre sonra düşen askeri uçaktaki 2’si pilot, 1’i uçuş teknisyeni 3 askeri personelin şehit olduğunu açıkladı. Vali Günaydın, bölgede yoğun sisin etkili olduğunu belirterek, ilk ekibin helikopterle kısa sürede enkaza ulaştığını söyledi. Vali Günaydın, ekiplerin çok kısa sürede karadan da bölgeye ulaşcağını söyledi. Isparta Valisi Şehmus Günaydın, düşen uçağın Hava Kuvvetleri’ne ait eğitim uçağı olduğunu, düşme nedenini henüz bilmediklerini belirterek, şunları söyledi: “Yapılacak çalışmadan sonra açıklanacak. Bölgede yoğun sis var. Karadan ulaşmak son derece güç. Hava Kuvvetlerimize ait bir helikopter olaydan kısa süre sonra enkaza ulaştı. Maalesef 3 şehidimiz var. Olay yerine intikal ettikten sonra daha net bilgiye sahip olacağız. Karadan yol olmadığı için bir de yağış olduğu için çamurdan gitmek zorunda arkadaşlar. İş makineleri şu an çalışıyor. Yakın zamanda da enkaza ulaşacağımızı düşünüyoruz. Ekipler bölgeye çok yakın. Şu anda yolda da hızlı bir şekilde iş makinelerimizin intikali sürüyor. Çok kısa sürede karadan da ulaşmış olacağız.”

GENELKURMAY AÇIKLAMA YAPTI

Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde olayla ilgili yapılan açıklamada, “17 Ocak 2018 tarihinde 11.03'te konuşlu bulunduğu Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığından planlı uçuş eğitimi maksadıyla içinde iki pilot ve bir teknisyen olduğu halde kalkış yapan bir CN-235 CASA tipi askeri nakliye uçağı ile saat 12.50 civarında radar irtibatı kesilmiş ve derhal arama kurtarma faaliyetlerine başlanmıştır. Saat 14.30 sularında Eğirdir Gölü kuzeyinde uçağımızın enkazına ve 3 kahraman personelimizin naaşlarına ulaşılmıştır. Bu elim kaza neticesinde şahadet mertebesine erişen kahraman silah arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet değerli aile fertlerine, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve yüce Türk Milletine başsağlığı dileriz” denildi.

ŞEHİTLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Eskişehir’den eğitim amaçlı kalkan ve Isparta Yalvaç’ta düşen CASA tipi askeri eğitim uçağındaki 3 şehitten 2'si Ordulu olduğu öğrenildi.
Üç kahraman askerin naaşlarına ulaşıldı. Şehitlerin, Hava Pilot Binbaşı Ümit Karamustafa (Ordu), Hava Pilot Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı (Ordu) ve Hava Uçak Bakım Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Kadir Arlı olduğu açıklandı.
haritaa

2001'DE 37 ŞEHİT VERMİŞTİK

CASA, Türkiye'de geçmişte düşen uçakları ile gündeme gelmişti. Türk kamuoyu CASA uçaklarını 2001'de tanımaya başladı. 2001'de arka arkaya iki CASA uçağı düştü, toplam 37 şehit verildi. İlk kaza Ocak 2001'de yaşandı. Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı CASA CN235 tipi uçak Kayseri'de düştü, 3 kişi şehit oldu. İkinci olay 4 ay sonra gerçekleşti. Diyarbakır'dan havalanan, ‘bordo bereliler'in CASA CN235 tipi askeri nakliye uçağı, kalkıştan 25 dakika sonra Malatya'da düştü. 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş, 10 er şehit oldu. CASA uçağında 34 şehit verilmesi Türkiye gündeminde aylarca tartışılmıştı.