İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2. Suriye Halkının Dostları Grubu Konferansı, 82 ülkeden ve uluslararası örgütlerden temsilcileri bir araya getirdi.

İlki 24 Şubat’ta Tunus’ta yapılan konferansa Başbakan Tayyip Erdoğan’ın sert konuşması damga vurdu. Erdoğan, açılış oturumunda, "Kendi halkına zulmeden bu rejimin iktidarda kalmasını sağlayacak hiçbir planı desteklememiz söz konusu olamaz ve olmamalıdır. Üzerimize düşen esas sorumluluk, söylem birlikteliğinin gereği olan eylem birlikteliğini de sağlamaktır" dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN HİLLARY CLİNTON İLE GÖRÜŞTÜ
ÇOK GÜÇLÜ BİR KONUŞMA YAPTINIZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Dolmabahçe Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde 2 saat görüştü. Çalışma Ofisi’ne gelişinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik tarafından karşılanan Clinton, Erdoğan ile ofisin girişinde tokalaştı. Clinton, “Sizi tekrar gördüğüm için çok mutluyum. Çok iyi görünüyorsunuz. Bugün de çok güçlü bir konuşma yaptınız” dedi.

ÇOK GÜZEL MANZARA

Clinton, Erdoğan’a koltuğuna oturduktan sonra da İstanbul Boğazı’nı kastederek, “Çok güzel bir manzara” dedi. Görüşmede, Suriye konusundaki son gelişmeler ve P5+1 ülkeleri ile İran arasında 13-14 Nisan’da İstanbul’da yapılacak nükleer konusundaki görüşme ve diğer bölgesel konular ele alındı.

Clinton toplantıda yaptığı konuşmada ise şunları söyledi: “SUK’un dışında kalan gruplar için Washington’un umudu, ortak bir vizyon ile özgür demokratik ve çoğulcu bir Suriye için bir araya gelmeleridir.”
Esad’a son bir tarih verilsin Suriye’nin Dostları toplantısı sonrası yayımlanan bildiride alınan başlıca kararlar şöyle:

* Suriye Ulusal Konseyi tüm Suriyelilerin meşru bir temsilcisi olarak tanındı.

* Suriye rejimi sözlerini tutsun. Annan zaman çizelgesi oluştursun.

* Suriye’nin bağımsızlığı, egemenliği, siyasi birliği ve toprak bütünlüğü korunmalı.

* Suriye’ye yaptırımlar konusunda uluslararası çalışma grubu oluşturulacak ilk toplantı 15 gün sonra Fransa’nın başkenti Paris’te yapılacak.

* Suriye’nin geleceğini halkı tayin etmeli. Grup, halkın meşru talepleri karşılanıncaya kadar onlarla birlikte oluncak.

* Suriye rejimi uluslararası toplumu aldatmaya ve çabalarını manipüle etmeye çalışmaya devam ediyor. Şiddetin durması, uluslararası hukuka uyulması gerekir.

* Arap Birliği’nin Suriye öncülüğünde sivil, demokratik, çoğulcu, bağımsız ve özgür bir ülkeye geçişi sağlamaya yönelik inisiyatifi destekleniyor.

* Rejim, halkını kaybetti. Suriye rejiminin uyguladığı acımasızlık, BM Bağımsız Komisyonu’nun belirttiği gibi insanlığa karşı işlenen suçlar olarak kabul edilebilir.

* Suriye halkının kendini korumaya yönelik aldığı meşru önlemler destekleniyor. Uluslararası toplum, rejimin halka baskı uygulamasını önlemelidir. Rejimin silahlara erişimine engel olunmalıdır.

* Bazı ülkelerin diplomatik faaliyetleri askıya alındığı ve Şam’daki elçilerini geri çektiği göz önüne alınarak bu yönde daha fazla adım atılmasına karar verilmiştir.

* İnsan hakları ihlalleri yapıldığına dair kanıtların belgelenmesi, analizi ve toplanması çabaları destekleniyor.

* Yardımların planlanması için Ekonomik İyileştirme ve Kalkınma Çalışma Grubu kurulacak.

* Yardım ulaşması için serbest erişime izin verilsin. Günde 2 saat ateşkes sağlansın.