Demokratikleşme paketiyle kaldırılacağı açıklanan Andımız için destek ve kararı protesto gösterileri tüm hızıyla sürerken ilk resmi adım Türkiye Kamu-Sen’den geldi... Genel Başkan İsmail Koncuk, Danıştay’da iptal davası açacaklarını bildirdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı sözde demokrasi paketiyle Andımız’ın kaldırılmasına isyan ve tepkilerin ardı arkası kesilmezken, Türkiye Kamu- Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, yürütmenin iptali ve durdurulması istemiyle Danıştay’a başvuracaklarını belirtti. Koncuk, “Bu talep daha önce reddedildi. Türk Eğtim-Sen olarak bu değişikliği dava edeceğiz. Bakalım Danıştay daha önce verdiği kararın arkasında duracak mı?” dedi.

Daha önce reddetmişti

İsmail Koncuk, Danıştay’ın Andımız’ın kaldırılması için açılan davayı daha önce reddettiğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Danıştay daha önce Andımız’ın kaldırılması talebini reddetmiş. Anlaşılan yönetmelik değiştirilecek. Türk Eğitim-Sen olarak bu değişikliği dava edeceğiz. Bakalım Danıştay daha önce vermiş olduğu kararın arkasında duracak mı? 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre bizim çocuklarımızı milli değerlerimiz, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda yetiştirmemiz talimatı var. Bu kanunun amacı, Türk milletinin bütün fertlerini Atatürk inkılâp ve ilkelerine ve anayasada ifadesi bulunan Atatürk milliyetçiliğine bağlı Türk milletinin milli, ahlaki, kültürel değerlerini benimseyen yurttaşlar yetiştirmektir. Andımız’ın kaldırılması 1739 sayılı Türk Eğitim Kanunu’nun amaç bölümüne de aykırıdır. Bu nedenle dava açacağız. Yani alt hukuk normlarının, yönetmeliklerin, genelgelerin kanuna uygun olması lazımdır.”

Veliler oldukça tepkili

Andımız’ın bazı okullarda okunduğunu, bazılarında ise kaldırıldığını söyleyen İsmail Koncuk, Andımız’ı kaldıran okul yöneticilerini sert bir dille eleştirerek şöyle dedi: “Bazı okul müdürleri kraldan çok kralcı olmuş. Başbakan’ın ağzından çıktıktan sonra Andımız’ı okutmamaya başladıkları kulağımıza geldi. Velilerden çok şikâyet geliyor. ’Biz çocuklarımızın Andımız’ı okumalarını istiyoruz ve bu kararı kabul etmiyoruz’diyorlar. Öğretmenlerden de tepkiler var. Tabii tepkisiz olanlar da var. Meşrebine ve milli hassasiyetine bağlı bir durum.”