ANAYASA Mahkemesi Başkanlığı için yapılan seçim tamamlandı. Anayasa Mahkemesi Üyesi Zühtü Arslan, 17 üyeden 11'inin oyunu alarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığı seçildi.

Zühtü Arslan'ı Anayasa Mahkemesi Üyeliği'ne 17 Nisan 2012 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi üyeliğine Zühtü Arslan'ı atamıştı.

ZÜHTÜ ARSLAN KİMDİR ?

1 Ocak 1964 tarihinde Yozgat ilinin Sorgun ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Sorgun’da tamamladı. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesinde “İnsan Hakları ve Sivil Özgürlüklerö alanında, Doktorasını da aynı Fakültede anayasa hukuku alanında yaptı. 2002 yılında Doçent, 2007 yılında ise Profesör unvanını aldı.

2001 yılında bir süre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde çalıştı. Ayrıca, 23 Aralık 2010 tarihinden itibaren Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeliği görevini yürüttü. 2009 yılında Başkanlığına atandığı Polis Akademisi'nde uzun yıllar lisans ve lisansüstü düzeyde “Anayasa Hukukuö, "İnsan Hakları", “Devlet Kuramlarıö gibi dersler verdi. Ayrıca, 2000-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi'nde "Turkish Public Law" dersini, 2003-2009 yılları arasında da Başkent Üniversitesi'nde “Hukuk ve Siyasetö dersini verdi.

Anayasa Teorisi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde Din Özgürlüğü ve Türk Parlamento Tarihi 1957-1960 (3 Cilt) adlı kitapları vardır. Bunun yanında, Constitutional Law of Turkey başlıklı bir ortak kitabı ve ABD Yüksek Mahkemesi Kararlarında İfade Özgürlüğü adlı bir derleme eseri bulunmaktadır. Ayrıca, anayasa yargısı, insan hakları, özgürlük-güvenlik ilişkisi ve siyasi partiler hukuku gibi alanlarda Türkçe ve İngilizce yayınlanmış makaleleri ve bildirileri vardır.

Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 17 Nisan 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçilmiştir.

Evli ve dört çocuk babasıdır.