Bartın'ın Amasra ilçesinde özel kömür işletmesine ait maden ocağında galeri açma işi sırasında meydana gelen göçükte mahsur kalan 3 Çinli işçiden 1'i kurtarıldı. 2'sinin ise cesedi çıkarıldı. Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr'ye konuşan madenin sahibi Hattat Holding kaynakları, "Madeni Çinliler işletiyor onlarla konuşun" dedi. 20 Eylül'de aynı madende yaşanan kazayla ilgili şirketin yönetim kurulu başkanı açıklama yapmıştı. Alandaki kömür çıkarma ihalesini Hattat Holding kazanmış 4 yıl önce civardaki madencilik işlerini Çinli 4 firmaya vermişlerdi.

AFAD ekipleri, Tarlaağzı köyü mevkisindeki maden ocağında galeri açma işinin yürütüldüğü eksi 300 kodunda meydana gelen göçükte mahsur kalan Maoshun Yang'ın (38) ve Shoujle Sun'un (37) cesedine ulaştı. Yang'ın cesedi, ocaktan çıkarılarak Bartın Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Hattat'ın verdiği bilgilere göre Yang'dan başka bir işçi daha hayatını kaybetti. Amasra Kaymakamı Kadir Yener Eser, gazetecilere yaptığı açıklamada, sabah vardiyasında tahkimat çalışması gerçekleştiren 3 Çinli personelin ocakta mahsur kaldığını belirterek, 1 Çinli işçinin sağ kurtarıldığını söyledi.



HEMA Enerji AŞ Genel Müdür Yardımcısı Selim Şenkal da şirkette dün iş güvenliğiyle ilgili eğitim verdiklerini belirterek, "Zaman zaman burada hem kendi personelimize hem de Çinli personele iş güvenliğiyle ilgili eğitim veriyoruz. Bunu sık sık yapıyoruz. Dün de böyle bir eğitimim vardı, düzenli olarak yapıyoruz" ifadesini kullandı. Amasra ilçesinde özel kömür işletmesine ait maden ocağında galeri açma işi sırasında meydana gelen göçükte mahsur kalan 3 Çinli işçiden Shouping Sun (40) kurtarılarak, Bartın Devlet Hastanesine kaldırılmıştı.

Kazanın olduğu madenin sahibi Hattat Holding. Şirket kaynakları madenin işletmecisinin kendileri olmadığını belirterek kazayla ilgili olarak, "Çinlilerle görüşün" açıklamasını yaptı. 20 Eylül'de yine aynı madende gerçekleşen kazada madenin sahibi Mehmet Hattat hurriyet.com.tr'ye açıklamada bulunmuştu. Hattat 1 Çinli işçinin öldüğü kazaya çok üzüldüğünü belirterek, "Maalesef böyle bir kaza yaşandı. Sayın reis-i cumhurumuzun söylediği gibi bu işin fıtratında kaza var" demişti.


20 EYLÜLDE PATRON KONUŞMUŞTU

Bugün ise 20 Eylül tarihinde Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat’ın kazayla ilgili olarak açıklama yaptığı madende bir kaza daha meydana geldi. 3 Çinli işçi göçük altında kaldı. Kazayla ilgili olarak hurriyet.com.tr’ye açıklama yapan şirket yetkilileri madende göçük olayını doğrularken madenin işletmecisinin kendileri olmadığını söyledi. Şirket kaynakları madenin 4 farklı Çinli firma tarafından işletildiği bilgisini verdi. Bu firmalarda ikisinin ismi Batong ve China Co. Olarak belirtildi. Hattat Holding 2005 yılında Amasya Bartın’da söz konusu madeni işletmeye açmıştı. Alandaki kömür çıkarma ihalesini Hattat Holding kazanmış 4 yıl önce civardaki madencilik işlerini Çinli 4 firmaya vermişlerdi.

SABAHA KARŞI GERÇEKLEŞTİ

Göçük, sabaha karşı 04.30 sıralarında ilçeye bağlı Tarlaağazı Köyü mevkiinde özel bir maden ocağında yerin 300 metre altında meydana geldi. Çinli işçilerin galeri açma çalışması sırasında tavan çökmesi sonucu göçük göçük oluştu. 5 işçi kaçarak kurtulmayı başarırken, 3 işçi göçük altında kaldı. Kayaların arasındaki boşlukta kalan işçilerden 40 yaşındaki Shoupıng Sun, mesai arkadaşlarının çalışmasıyla yaralı olarak kurtarıldı. Sun, ambulansla Bartın Devlet Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Öte yandan, madende çalışan Çinli işçilerin, Karaman'ın Ermenek İlçesi'ndeki maden ocağında meydana gelen kazadan sonra iş güvenliği tedbirlerinin artırılması için dün şirket yetkilileriyle toplantı yaptıkları ve taleplerini bildirdikleri öğrenildi.