27 AFGAN MÜLTECİNİN ÖLDÜĞÜ TEKNE FACİASINA İLİŞKİN DAVA YARGITAY'DA BOZULDU

*YARGITAY SANIKLARA AZ CEZA VERİLDİĞİ GEREKÇESİYLE KARARI BOZDU...

*YARGITAY: SANIKLARA ADALET VE HAKKANİYETE UYGUN OLMAYACAK ŞEKİLDE AZ CEZA VERİLMİŞTİR

Haber: Özden ATİK / Kamera: İstanbul,

Sarıyer Rumeli Feneri'nde Kasım 2014'de 13'ü çocuk 27 Afgan mültecinin hayatını kaybettiği teknesi faciasına ilişkin dava, Yargıtay'da bozuldu. "Bilinçli taksirle öldürme" suçundan 3 sanığa verilen hapis cezasını az bulan üst mahkeme, sanıklara 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası öngören "Olası kastla öldürme" suçundan ceza verilmesi gerektiğini belirtti ve ekledi: "Gece vakti tehlikeli olacağı kaçınılmaz deniz yolculuğu için gerekli güvenlik, önlem ve ekipmanların alınmasını kaçak göçmenlerin inisiyatif ve iradesine bırakan sanıkların, muhtemel tüm sonuçları öngörmelerine rağmen kabul ederek yani "olursa olsun" diyerek fiillerini icra ettiler.Sanıklara adalet ve hakkaniyete uygun olmayacak şekilde az ceza tayin edilmiştir"

OLAYLA İLGİLİ DAVA AÇILMIŞTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Kasım 2014'te Sarıyer'de gerçekleşen faciaya ilişkin hazırladığı iddianamade, biri firari 4 şüphelinin "olası kast ile öldürme" ve "göçmen kaçakçılığı" suçundan 13'er kez müebbet ve 254'er yıldan 362'şer yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yapılan yargılama sonunda, sanık Kerem Senayi Çakan'a "Göçmen kaçakçılığı" suçundan 8 yıl 4 ay; "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan da 11 yıl 3 ay olmak üzere toplam 19 yıl 7 ay hapis cezası vermişti. Sanıklar Serkan Uysal ile Doğan Odacıoğlu'na ise "Göçmen kaçakçılığı" suçundan 6 yıl 11 ay 10 gün; "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan da 9 yıl 4 ay 15 gün olmak üzere toplam 16 yıl 3 ay 25 gün hapis cezası vermişti.

SUÇ VASFINDA YANILGIYA DÜŞÜLDÜ

Sanık avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin yerel mahkemenin kararını bozdu. Yargıtay'ın bozma ilamında, "sanıkların müsait olmayan mahal ve hava koşullarına rağmen açık denize açılmaya elverişli olmayan ve maksimum 6-8 kişi taşınabilen, yeterli güvenlik ekipmanları bulunmayan tekneye 42 göçmeni bindirdikleri" belirtildi. Bozma ilamında, gece vakti tehlikeli olacağı kaçınılmaz deniz yolculuğu için gerekli güvenlik, önlem ve ekipmanların alınmasını kaçak göçmenlerin inisiyatif ve iradesine bırakan sanıkların, muhtemel tüm sonuçları öngörmelerine rağmen kabul ederek yani "olursa olsun" diyerek fiillerini icra ettikleri anlatıldı. Sanıklar hakkında "Olası kastla öldürme" suçundan dolayı mahkumiyet kararı verilmesi gerekirken suç vasfında yanılgıya düşülerek sanıkların 2 ila 15 yıl arasında hapis cezası tayin eden "Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan cezalandırıldığı kaydedildi. İlamda, tam kusurlu eylemlerinden dolayı sanıklara adalet ve hakkaniyete uygun olmayacak şekilde az ceza tayin edildiğinden kararın bozulduğu ifade edildi.

27 MÜLTECİ ÖLMÜŞTÜ

2 Kasım 2014 gecesi Rumeli Feneri açıklarında yabancı uyruklu 42 kişinin bindirildiği tekne yolculuktan kısa bir süre sonra batmıştı. Kazada, 13'ü çocuk, 27 Afgan mülteci hayatını kaybetmişti. 6 kişinin sağ kurtulduğu kazada, 9 kişi ise kaybolmuştu.

Görüntü Dökümü:

----------------------

-Arşiv görüntüler