Uydu değişikliği nedeniyle televizyon tamircilerine akın edenler zor anlar yaşadı. Bazı vatandaşların bu değişiklikten haberi bile yok.


BU KUYRUK TÜRKSAT KUYRUĞU


İstanbullu vatandaşlar dün televizyon tamircileri önünde sıraya girip uydu alıcılarını güncelletmek için saatlerce sırada bekledi. Elektronik tamircileri frekans ayarlaması için en kalabalık günlerinden birini yaşadılar.

İstanbul’da Türksat 4A uydusunun devreye girmesi ile birlikte birçok kişi, değişen uydu frekanslarının ayarlanması için televizyon tamircilerine akın etti. Cihazlarına güncelleme yaptırmak isteyen vatandaşlar tamircilerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Ayar parası 20 ila 30TL arasında değişti.


HALKIN ÇOĞU OLAYDAN HABERSİZ

Vatandaş yapılan uydu değişikliği sebebiyle cihazlarına yeni frekans yüklemek için televizyon tamircilerine akın etti. Müşteriden gelen taleplere yetişmeye çalışan esnaflar,”Halkımız frekans değişikleri nedeniyle zor duruma düşmüş. Kimileri yağmurdan dolayı kanalların çalışmadığını, kimileri ise geçici bir arıza olduğunu zannetmiş. Olayın frekans değişikliğinden olduğunu anlayıncada dükkanlara adeta hücum ettiler. Keşke müşteriler her gün böyle olsa” dediler.


Yeni uydu frekansları nasıl ayarlanır ?


Geçen 14 Şubat’ta fırlatılan, 15 Temmuz’da tam hizmete girmesi planlanan ancak son anda ertelenen Türksat 4A uydusu devreye girdi.

Yeni uydunun hizmete girmesi nedeniyle çanak antenin yönü değiştirilmeyecek ancak, televizyon kanalları yeni frekanslara taşınacak. Uydu alıcılarını yeniden taratmayan veya frekansları eklemeyenlerin mevcut kanalları izleyemeyecekleri hatırlatıldı.


AYAR NASIL YAPILACAK?


Yeni Türksat 4A uydusu yarın sabaha karşı devreye girerken yeni frekans düzenlemeleri ile radyo ve televizyonların yayınlarının büyük bölümü bu uydu üzerinden aktarılacak. Turksat A.Ş. halen 429 olan televizyon kanalı sayısının 500′e yaklaşacağını açıkladı. Kullanıcıların ayarlamalı Türksat Kanal Güncelleme Sistemi (TKGS) ile uyumlu uydu alıcıları yeni frekansları otomatik olarak güncelleyeceği, yüksek çözünürlüklü HD (High-Definition) yayınların ancak uygun cihazlarla mümkün olabileceği belirtildi.


Kanalların taratılmasında 11844 MHz frekansı, Dikey V-polarizasyon, 2222 Sembol Oranı, FEC 3/4 veya 11747 MHz frekansı, Yatay H-polarizasyon, 27500 Sembol Oranı ve FEC 5/6 değerlerinin kanal tarama menüsünden girilerek ‘Şebeke Taraması’ yapılması gerektiği vurgulandı. Türksat 4A haberleşme uydusu, 42 derece Doğu yörüngesinde (Türksat 2A ve Türksat 3A uyduları ile birlikte) hizmet verecek.


Turksat uydusu üzerinden bir bölümü HD çözünürlüklü yeni yayınlar da devreye girecek. Turksat A.Ş.’nin web sayfasında kanalların hangi frekanslardan yayınını sürdüreceği liste halinde yayınlandı.


AYDINSES-ÖZEL HABER- Halis KAHRAMAN