Türkiye’nin ilk kadın valisi Lale Aytaman, ”Kadın eli her yere değmeli. Kadın bakış açısının eksikliğini toplumumuzda çok sık yaşıyoruz. Bizim gördüklerimizi erkekler göremiyorlar.” dedi.

        Trakya Üniversitesi Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda, 'Kadın Vali Olmak' konulu konferansta öğrencilere konuşan Aytaman, kadın bakış açısının her yerde olması gerektiğini söyledi. Aytaman, özellikle gençlere 20 yıl önce bir kadının vali olduğunu hatırlatmak istediğini vurguladı. Aytaman, kadınların tüm meslek dallarında siyasette, ekonomide, sosyal yaşamda, erkekle eşit bir şekilde görünür konumda olmasına cumhuriyetin kurucularının çok büyük önem verdiklerini belirtti.

        Türkiye Cumhuriyeti kurulurken, başta Atatürk olmak üzere kurucuların kadın ve erkek eşitliğine büyük önem verdiklerini vurgulayan Aytaman, o yolun devamı olarak da kendisinin 1991 yılında Türkiye’nin ilk kadın valisi olarak Muğla’ya atandığını söyledi. Aytaman,vali olarak atandığı günlerde bunun büyük bir olay olduğunu ifade etti. Aytaman, sözlerine şöyle devam etti.

        “Vali olarak atandıktan sonra önceleri bunun çok zor olacağını zannettim. Ama daha sonra çok güzel bir uyum içinde devam ettim. Bir kadın olarak annesiniz. Oğlum ve eşimi arkamda bırakarak gittim. Genelde erkek valililerin eşi ve çocukları beraber gelir. Biz onu yapamadık. O zorluktu. Kadın olmanın artı zorluğu da kadın olarak belki bir erkekten çok daha fazla şeyleri görüyor ve hissediyorsunuz. O size ayrı bir yük getiriyor. Ama onları çözebildiğiniz zaman da çok ayrı bir mutluluk getiriyor. Ben çok fazla bir zorluk yaşamadım. Türk halkını çok hazır buldum. Türk halkı, kadın ve erkeği eşit olarak aynı konumda görmeye alışık. Hiç yadırgamıyor. Çok fazla bir zorluk yaşamadım. Kadın eli her yere değmeli. Kadın bakış açısının eksikliğini toplumuzda çok sık yaşıyoruz. Bizim gördüklerimizi erkekler göremiyorlar. Ben size söyleyeyim. Vali olduktan sonra benim gözüme ilk çarpan yol kenarındaki çöpler olmuştu. Onlar orada durduğu sürece ben makamımda rahat oturamıyordum. Onların oradan kaldırılmasını sağladım. Kadın bakış açısı her yerde olmalı. Kadın her yerde görünür olmalı ki demokratik bir toplum olduğumuzu etrafa gösterelim, kadın bakışı farklıdır. O bakış açısı ile erkek bakış açısı birleştiği zaman ideali bulmuşuz demektir.”