Kuralları çiğneyen sürücülerin korkulu rüyası " Trafiğin gizli gözleri " olan Fahri trafik müfettişleri, yazdıkları cezaları internet ortamında sisteme girmek istiyor.Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Avukat Sami Güleçyüz,bu isteklerini gereğinin yapılması için Emniyet Genel Müdürlüğüne ilettiklerini bildirdi.

Fahri müfettişlerin kestikleri ceza tutanaklarını 7 gün içinde ilgili trafik birimine teslim etmek zorunda kalmasının, kesilen cezalardaki düşüşe sebep olduğuna dikkat çeken Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Avukat Sami Güleçyüz, "İnternet üzerinden ceza tespit tutanağının gönderilmesi zaman kaybını önleyecek. 7 günlük teslim süresinin geçirilmesi sebebiyle geçersiz sayılan tespit tutanaklarının önüne geçecek. Kesilen ceza makbuzu sayısı artacaktır." dedi.

Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Derneği verilerine göre; halen ülke genelinde 22 bin 500 civarında fahri trafik müfettişi, trafik polisinin gözünden kaçan veya polisin olmadığı yerde kural çiğneyen sürücülerin plakalarına ceza kesiyor.

En fazla müfettiş, 4 bin kişi ile Ankara'da, en az müfettiş ise Ardahan, Bayburt ve Hakkari'de hizmet veriyor. Dünyanın sayılı metropollerinden İstanbul'da ise 3 bin 546 fahri trafik müfettişi kural tanımaz sürücüleri üçüncü göz olarak takip ediyor.

EN ÇOK CEZA KIRMIZI IŞIK İHLALİNE, EN AZ CEZA YANLIŞ PARKA KESİLİYOR..

Fahri trafik müfettişlerinin her sene ortalama 150 bin yolcuya 25 milyon lira civarında ceza yazdığını vurgulayan Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Avukat Sami Güleçyüz, Türkiye'nin hastanelerde ölenlerle birlikte trafik kazalarında her yıl 7 bin insanını trafik kazalarında kaybettiğini söyledi.

Başkan  Güleçyüz, fahri müfettişlerin en çok ceza yazdığı trafik suçlarını şöyle sıraladı: "Kırmızı ışıkta geçmek, geçme kurallarına uymamak, ters yola girmek, emniyet şeridi ihlali yapmak ve park yasağı olan yerlere parketmek."

MEVZUAT DEĞİŞSİN, İNTERNETTEN HIZLI VE ÇOK CEZA YAZALIM..

Müfettişlerin, düzenledikleri ceza tutanaklarını ilgili trafik birimlerine 7 gün içerisinde ulaştırması gerektiğine işaret eden Dernek Başkanı Güleçyüz, mevzuatta yapılacak değişiklikle yazılan ceza miktarının artacağı, kural tanımayan sürücülere de daha çok yaptırım uygulanacağını dile getirdi.

Başkan Güleçyüz, AYDINSES Haber Merkezi Müdürü Halis Kahraman'a yaptığı özel açıklamada  şunları söyledi:

"Fahri trafik müfettişi, düzenlediği ceza tutanağını 7 gün içinde ilgili trafik müdürlüğüne teslim etmek zorundadır. Ancak, müfettişlerin en çok istekte bulunduğu durum ise düzenlenen tutanakların internet üzerinden işleme konulabilmesinin yolunun açılması ve böylece zaman kaybının da önüne geçilebilmesidir. İnternet üzerinde anında ve online sistemiyle cezaların gönderilmesi için müfettişlere Emniyet Genel Müdürlüğü'nce bir şifre verilmesi ve bunun da maliye ile birlikte koordineli çalışması gerekiyor. Bu da tabi, mevzuat değişikliği gerektiriyor. Kısa zamanda çözülecek gibi görünmüyor. Zaman kaybının önlenmesinin yanında fahri trafik müfettişlerinin tespit tutanaklarını teslim etmek için görevli polis aramaktan kurtulması ve böylece işleme pratiklik kazandırılarak yazılan makbuzların hızla çoğalması hem de görevli polis memurunun meşgul edilmemesi de sağlanacaktır. Müfettişlere verilen kartondan, kimlik kartlarının değiştirilerek plastik kart statüsünde ciddi bir kimlik haline getirilmesi gerekiyor. Müfettişlerin tuttuğu tespit tutanaklarının akibetiyle ilgili kendilerine cep telefonu mesajıyla otomatik olarak geri dönüş yapılmasının sağlanması şart."

Fahri Trafik Müfettişliği Görev ve Çalışma Yönetmeliği'ne göre, fahri trafik müfettişi olacaklarda aranan bazı şartlar şöyle: "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az kırk yaşında olmak, en az yüksekokul mezunu olmak, en az 10 yıllık sürücü belgesi sahibi olmak, asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak."

Fahri Trafik Müfettişi olacaklarda aranan şartları taşıyan adayların istenilen belgelerle birlikte dernek merkezine başvurmaları halinde kendilerine yardımcı olacaklarını da dile getirdi.


AYDINSES-ÖZEL HABER-HALİS KAHRAMAN