Uzun süredir gündemde olan taşeronluk çalışması için Başbakan Tayyip Erdoğan devreye girdi.


Başbakan Erdoğan’ın konuyla ilgili çekincesi olan işçi sendikalarına, “Ben de kamuda taşeronluğun bu noktaya gelmesinden rahatsızım. Merak etmeyin düzenleme yapacağız” mesajı verdiği öğrenildi.

Taşeronlukla ilgili düzenlemelerin de yer aldığı torba kanunun bu yasama yılında yasalaştırılması hedefleniyor. Geçtiğimiz hafta çarşamba günü bürokratlardan oluşan danışma kurulunda konu görüşüldü, tüm kurumlar taşeronlukla ilgili temel sıkıntılarını anlattı.

Taşeronlukla ilgili olarak bazı hak genişletici düzenlemeler tartışılırken, özellikle kamuda taşeron çalıştırma maliyeti artacağı gerekçesiyle bu düzenlemelere Maliye temkinli yaklaştı.

Bürokratlar da, “Düzenlemeyle ilgili olarak tüm kurumlar itirazlarını dile getirdi, şu anda da paketin getireceği düzenlemeler hazmediliyor. Maliyet ve yeni haklar noktasında bürokraside bir orta nokta oluştu” bilgisini verdi.


HAKLAR VERİLECEK AMA...



Taşeron paketi, ücret, yıllık izin, kıdem tazminatı gibi konuları içeriyor. Buna göre taşeron çalışanların yıllık izinlerini kullanabilmesi yasal güvenceye alınacak. Ayrıca kıdem tazminatı hakkının da korunmasına yönelik düzenlemeler yapılacak, bunun için Kamu İhale Yasası değiştirilecek. Kamuda taşeronluğun en yaygın olarak kullanıldığı alanlarda yapılan ihalelerin birer yıllık olmasının, taşeron firma adına çalışanların kıdem tazminatına hak kazanmasının önünde engel olduğu belirtiliyor. Bu nedenle güvenlik, yemek hizmeti gibi ihalelerin 3’er yıllık sürelerle yapılabilmesine olanak sağlanacak bir yasa değişikliği yapılacak. Ayrıca taşeron çalışanlara maaş ödenmemesi durumunda, firmanın hakedişinden kesilerek maaşların kamu tarafından ödenmesi de sağlanacak.



Taşeronda kamu lider 


KAMU


Temizlik 471 bin 442
Güvenlik 117 bin 541
Dağıtım 34 bin 621
Sağlık 16 bin 184
Toplam 585 bin 788



ÖZEL SEKTÖR


İnşaat 318 bin 87
İmalat 63 bin 849
Madencilik 12 bin 606
Ulaştırma 10 bin 347
Diğer 10 bin 431
İdari hizmet 4 bin 146

Toplam 419 bin 466