Arakan Diaspora lideri Nurul İslam, "Birleşmiş Milletler ve Türkiye’den ilke kararı çıkartıp Burma Müslümanlarının korumasını, orada gerekirse bir barış gücü sağlanmasını talep ediyoruz." dedi.

Bir programa katılmak için geldiği Sivas’ta, Nurul İslam, Anadolu Gençlik Derneği'nde basın mensupları ile bir araya gelerek yaşadıkları zulmü anlattı. İslam, Türkiye’ye dünyadaki Müslüman azınlığın problemlerini kendi problemleri saydıkları ve sahiplendikleri için teşekkür ederek sözlerine başladı.
"Bir hayvan bile bir yerden bir yere giderken bizim ülke içinde bir yere gidemiyoruz, izin almadan evlenemiyoruz. Burma hükümetinin baskıları bununla da kalmamakta; evlerimize baskın yapıyor ve bize yaşam hakkı vermiyorlar, suçsuz yere öldürüp soykırım yapıyorlar." diyen İslam, "Bu baskılar Temmuz ayına kadar sürmekteydi ama o tarihten itibaren baskılar soykırıma dönüştü. Aslında Budistler ve Müslümanlar arasında her hangi bir sorun yoktur ama şu anki burma hükümetinin yapmış olduğu bir ayrımcılığın sonucudur." şeklinde konuştu.

"TEMMUZDAN BU YANA 5 BİNDEN FAZLA MÜSLÜMAN ÖLDÜ"

Temmuzdan beri 5 bini aşkın Müslüman öldürüldüğünü , nehirlerde boğulmaya zorlandığını ve tüm yerleşim yerlerine girilerek imha edildiğini anlatan Nurul İslam, binlerce ev yıkıldığını, insanların evsiz kaldığını ve binlerce kıza tecavüz edildiğini söyledi.

"ÇOCUKLAR HASTALIKTAN ÖLÜYOR"

Birleşmiş Milletler(BM) raporlarına göre 150 bin insanın yerlerinden göç etmeye zorlandığını ancak bu sayının 300 binin üzerinde olduğuna dikkat çeken Arakanlı lider, "Binlerce Arakanlı Müslüman kamplarda yaşamaya zorlanmaktadır, bunlar evlerini kaybetmişlerdir. Hastalık tehdidi altındalar, çocuklarda eğitimden uzaklar. Çocuklarımız hastalıktan dolayı hayatını kaybediyor. Bu kötü şartlardan daha iyi şartlara geçmek için Malezya ve Bangledeş’e geçmeye çalışan Müslümanlar bu uğurda hayatlarını kaybediyor." dedi.

"BUDİST LİDER FİLİSTİNE ÇEVİRMEK İSTİYOR"

Burma Cumhurbaşkanı'nın, Birleşmiş Milletler'e karşı verdiği demeçte ‘Bu insanlar benim insanlarım değil, bunlar kesinlikle burmalı değildir, bu ülkede kaçak yaşıyorlar, bu insanları alın hangi kamplara yerleştiriyorsanız yerleştirin, bizi ilgilendirmez’ dediğini hatırlatan Nurul İslam, Arakan budistlerinin yerel lideri Dr. Emo’nun ise Arakanı aynen Filistin’e çevirip orada Müslümanların yaşamasına izin vermeyeceklerini söylediğini dile getirdi.

"ABD’NİN KARARI BARIŞI GETİRMEZ"

"Bizim Burma’dan ulusal bir koruma almamız mümkün değil. Bizim tek çaremiz uluslar arası bir korumadır. Yalnız bu koruma çok yetersiz kalmaktadır." diyen İslam, "24 Aralıkta ABD ulusal kongresinde Rohenya Müslümanlarının korunmasına dair tasarı oylanmış ve Burma hükümetine Rohenya Müslümanlarını n tekrar eşit şartlarda vatandaşlık tavsiyesi kararı çıkartılmıştır, yalnız bu kararın biz kalıcı olduğuna inanmıyoruz. Bu karar kalıcı barışı getirmeyecektir." görüşünü savundu.

"GEREKİRSE BARIŞ GÜCÜ GELMELİ"

1982 tarihli Burma vatandaşlık yasasının değiştirilmesini ve Müslümanlara eşit haklar sağlanmasını isteyen İslam, Birleşmiş Milletler ve Türkiye’den ilke kararı çıkartıp Burma Müslümanlarını korumasını orada gerekirse bir barış gücü sağlanmasını talep etti.

"BAŞBAKAN’IN KONUŞMASI BM’DE YANKI YAPTI"

Başbakan Erdoğan’ın gerek üst düzey ziyaretleriyle gerekse de vermiş olduğu mesajlarla arakan Müslümanlarına gerçekten kuvvetli bir destek sağladığını belirten İslam, ayrıca yardım kuruluşlarının da Arakan’da çok büyük çalışmaları olduğunu, Başbakan Erdoğan’ın mesajının da BM’de çok büyük bir yankı yaptığını anlattı.

Arakan Diaspora Lideri İslam, Türkiye’den yapılan yardımların kanaatlerine göre yetmediğini öne sürerek, Asıl problemin çözümü için daha fazla çabanın gösterilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Nurul İslam’a, Dış İlişkiler Sorumlusu Nizam El Hasan da eşlik etti. Basın toplantısında Sivas'ta faaleiyet gösteren yardım kuruluşlarından Kimse Yokmu, İHH, Cansuyu, Hayat Ağacı Derneği, Mazlumder, Dosteli ve Deniz Feneri temsilcileri de hazır bulundu.