Ege’de Yunan savaş uçaklarıyla girdiği it dalaşı sırasında Sakız Adası açıklarında düşürülen F-16 savaş uçağının pilotu Nail Erdoğan’ın, aynı isimli 19 yaşındaki oğlu Nail Erdoğan, üniversite sınavında Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Pilotaj Bölümü’nü kazandı. 3 günlük tatil için Bodrum’a gelen Erdoğan, mutluluğunu DHA muhabiriyle paylaştı.

BABASININ BIRAKTIĞI YERDEN DEVAM EDECEK
Babası öldüğünde 1 yaşında olduğunu söyleyen Nail Erdoğan, "Babam gibi pilot olmak istiyordum. Bu nedenle 4 yıl önce askeri liseye müracaat ettim. Ancak ’Sende kunduracı göğsü var, pilot olmak için uygun değilsin’ dediklerinde dünyam yıkıldı. Göğsümün ortasında hafif bir çukurluk vardı ancak hiçbir sağlık sorunum olmadığı gibi basketbol takımındaydım. Şu anda da ciddi anlamda spor yapıyorum. O zaman uğradığım hayal kırıklığımı şimdi üniversitenin pilotluk bölümünü kazanarak gerçekleştirdim. Babamın bıraktığı yerden mesleğini devam ettireceğim" dedi.

ARAMALARIN SONLANDIRILMASI ÜZMÜŞ
Savaş uçağının ve şehit pilot Nail Erdoğan’ın cenazesinin bulunması için geçen nisan ayında başlatılan çalışmaları hatırlatan oğul Nail Erdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Genelkurmay Başkanlığımızın talimatları sonunda Ege’de babamın naaşının bulunması için aramalar başlatıldığında annem, ablam ve ben çok umutlanmıştık. Nihayet babamın naaşı 18 yıl sonra Ege’den çıkarılıp memleketimizde toprağa verebilecek, başına gidip dualar edebilecektik. Suriye’de düşen uçaktaki pilotlarımızın bulunması bizleri umutlandırmıştı. Ancak bir süre sonra aramaların sonlandırıldığını öğrenince şok olduk. Ama tatmin olmadık. Cebinizdeki ufacık bir parayı uzaydan görebilen bir sistemde, koca F-16’yı üstelik düşme koordinatları belli, derinliği 400 metre belli iken bulunamıyor. Nefesim yettiğince babamın Ege Denizi’nden çıkarılması için elimden geleni yapacağım. Ümit ediyorum ki devletimizin ve ordumuzun da yapması gereken şeyler bitmemiştir" dedi.

OLAY NASIL OLMUŞTU?
8 Ekim 1996’da Ege Denizi üzerinde günlük rutin eğitim uçuşu yapan Türk F-16’ları saat 14.50’de Sakız adası yakınlarında iki Mirage 2000 tipi Yunan Savaş uçağı ile karşılaştı. Yunan Mirage uçağındaki pilot Thomas Grivas’ın Türk F-16’sının ateşleme sistemini kilitleyip, uçakta yüklü ’Magic’ füzesini ateşlediği öne sürüldü. Pilot Yarbay Osman Çilekli son anda fırlatma koltuğu sayesinde kurtulurken, Pilot Yüzbaşı Nail Erdoğan uçakla birlikte denize gömüldü. Olay, Genelkurmay yetkilileri tarafından it dalaşı sırasındaki ’kaza’ olarak değerlendirildi. Şehit Pilot Nail Erdoğan’ın cesedi bugüne kadar çıkarılamadı. Olaydan 7 yıl sonra Yunan basınında yayınlanan haberlerde pilot Thomas Grivas’ın özür dileyen ifadelerine yer verilince, uçağın kaza sonucu değil vurularak düşürüldüğü ortaya çıktı. Olayın kaza olmadığı anlaşılınca Erdoğan ailesi Yunan hükümetine karşı AİHM’de 625 bin Euro tazminat istemiyle dava açtı. Erdoğan Ailesi’nin dilekçesini inceleyen AİHM 3’üncü Dairesi, taraflara son delillerini sunması için süre verdi, daha sonra delilleri yeterli bulmayıp, tazminat isteğini geri çevirdi. Ailenin avukatı Mehmet Emin Keleş bir kez daha düzeltme istemiyle bu karara itiraz etti.