Bugün gazetesi yazarı Ali Atıf Bir'in gazete köşe yazısında TSN Verilerine dayanarak,"Kurumlara Güven" araştırması sonuçlarını yorumladı..
Polis teşkilatına duyulan güven 2013 Ağustos'da 57,5 iken Eylül ayında 56,9'a gerilemiş durumda..2013 ağustos ayına göre eylül ayında 0.6 puan azalmış görünüyor..Bunun nedenleri mutlaka sorgulanmalıdır..

Bugün de gidip TNS'nin bir süredir bakmadığımız "Kurumlara Güven" araştırmasına bir göz atalım.

Silahlı Kuvvetler'e duyulan güven ağustos ayına göre eylülde 1.7 puan azalmış görünüyor. Gördüğünüz üzere kurumlar tartışmaya açıldı mı, haklarında ileri geri görüşler sunuldu mu onlara duyulan güven de azalıyor.

TSK'ya olan güven uzun süren "Ergenekon, Balyoz" tartışmalarından sonra epeyce düşmüş sonra yeniden yükselmeye başlamıştı. Balyoz Davası'nın artçıları ile TKS'ya duyulan güven az da olsa azalmış görünüyor.

Dikkat ederseniz toplumun %28.7'si hâlâ TSK'ya güven duymuyor. Elimizde "neden güven duyulmadığına" yönelik veri yok ancak eski güven oranlarına baktığımızda güvensizliğin bu kadar yüksek çıkmasının nedenini pekâlâ "darbe için askerden yüz bulamama" gerekçesine bağlayabiliriz.

Anayasa Mahkemesi'ne duyulan güvende ise anlayamadığım bir 3 puanlık düşüş var. Ağustosta %58.8 olan güven oranı %55.8'e gerilemiş.

Açıkçası son dönemde Anayasa Mahkemesi çok gündemde değil ama bazı kararlar Anayasa Mahkemesi ile bağdaştırılıyor olabilir. Zaten devleti temsil eden kurumların "halkla ilişkiler" faaliyetleriyle ilgili bir dosya açmak istiyorum.

En son BDDK gibi önemli bir kurumun iletişim faaliyetlerinin ne kadar plansız yürüdüğünü öğrendim ve gerçekten şoke oldum. Bu konu bir dosyayı hak ediyor. Ayrıca TNS'nin de güven ölçtüğü kurumları sanırım çeşitlendirmesi gerekiyor.

Düşüş gösteren diğer 2 kurum ise Meclis Başkanlığı ve Muhalefet Partileri. İkisinde de 2 puana yakın güven azalışı var. Buradan iki kuruma karşı bir tatminsizlik olduğunu ve izlenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Buna karşın siyasetçilere duyulan güvenin 0.8 artarak 40.8'e çıkması demokrasi açısından çok önemli bir gösterge. Ancak hâlâ toplumun %60'ının hâlâ siyasetçilere güven duymaması belki de "güvenilir siyasetçi platformu" diye bir platform yaratmayı ve buradan siyasetçiye güveni artırmayı gerekli kılabilir.

Demokrasi açısından diğer önemli sonuç medyaya duyulan güvenin 2.2 puan artarak 41.5'e çıkması.

Uzun süredir medyaya duyulan güven yerlerde sürünüyordu. Bu güven artışı beni sevindirdi. Ancak TNS'ye söyleyeceğim online, ofline ayrımını ölçümlerine yansıtsın. İnternet ya da sosyal medya haberciliğine duyulan güvenin oranını çok merak ediyorum ve offline medyanın geleceği açısından bu oranı takip etmek önemli.