Emniyet Genel Müdürlüğü, Emniyet Teşkilatı personelinin sendikalara üye olamayacağına dair tebliği il emniyet müdürlüklerine gönderdi.
Tebliğat tüm polislere imza karşılığı tebliğ edildi.Tebliğata aykırı hareket eden polisler,disiplin mevzuatı uyarınca cezalandırılacak..
Emniyet yetkilileri ; mevcut sendikal düzenin ayrılıkları kurumsallaştırarak daha ciddi sorunlara sebep olabileceğini ve toplumsal olaylara katılan polisler açısından da yarardan çok zarar vereceğini ileri sürdü.

Anayasa ve taraf olunan uluslararası sözleşmelerdeki düzenlemeler ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü'nde emniyet teşkilatı personelinin sendikal faaliyetlerde bulunamayacağı, hukuki dayanak ve gerekçeleri ile birlikte belirtildi.Son günlerde bazı basın yayın organlarında, ilgili kanun ve tüzükte değişiklik veya düzenleme olmamasına rağmen emniyet personelinin sendikal faaliyet içinde bulunmasının yolunun açıldığı, personelin sendikalara üye olabileceği gibi gerçek dışı haber ve yorumlar yapıldığı bildirildi.

Tebliğde, disiplin ve hiyerarşı mesleği olan emniyet teşkilatının her kademesindeki personel tarafından mevzuata ve meslek disiplinine uygun olarak hareket edilerek bu tür haberlere itibar edilmemesi, emrin personele de iletilmesi istendi.

Öte yandan; emniyet yetkilileri, mevcut sendikal düzenin ayrılıkları kurumsallaştırarak daha ciddi sorunlara sebep olabileceğini ve toplumsal olaylara katılan polisler açısından da yarardan çok zarar vereceğini ileri sürdü.

Türkiye'deki sendikanın başka ülkelerin polis sendikaları ve diğer meslek gruplarının sendikalarıyla karşılaştırılamayacağını belirten yetkililer, diğer ülke sendikalarında iki yönlü bir denetim yapıldığını, diğer meslek gruplarının da polis gibi kanun uygulatıcı bir rolünün bulunmadığına dikkat çekti.

Emniyet yetkilileri, polisin toplumsal olaylara müdahale etse de etmese de sendikal farklılıkların gündeme getirileceği ve bu olayların polisin tarafsızlığını zorlaştıracağına işaret etti.


ÖZEL HABER--Halis KAHRAMAN