Özel Güvenlik firmaları yeni hazırlanan kanunla mercek altına alınıyor. Özel Güvenlik personellerinin maaşlarındaki artışa yönelik sevindiren bir haber geldi.

Büyükşehir statüsündeki illerde, çalışan güvenlik personelinin maaşlarına belli bir kritere göre ödenmesini kararlaştırıldı. Özel güvenlik görevlilerine verilecek net ücret, net asgari ücretin yüzde 70 fazlasından, silahsız olarak çalışacak olanlara verilecek net ücret, net asgari ücretin yüzde 40 fazlasından az olamayacak.


İçişleri Bakanlığı, “Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı” ile işletmelerde düzenlemeye gidiyor.

Özel Güvenlik Görevlilerinin maaşlarında da alt sınır olacak. 
İçişleri Bakanlığı güvenlik şirketleri ile özel güvenlik görevlilerinin çalışma usulleri yeniden düzenliyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan kanun tasarısı taslağında büyükşehir statüsündeki illerde, çalışan güvenlik personelinin maaşlarına belli bir kritere göre ödenmesini kararlaştırıldı. Tasarıda silahlı olarak çalışacak özel güvenlik görevlilerine verilecek net ücret, net asgari ücretin yüzde 70 fazlasından, silahsız olarak çalışacak olanlara verilecek net ücret, net asgari ücretin yüzde 40 fazlasından az olamayacak.


Diğer illerde silahlıya net ücret asgari ücretin yüzde 30 fazlasından az olamayacak. Bununla beraber özel güvenlik görevlileri maaşlarından, üniforma, teçhizat, fişek bedeli gibi çeşitli adlar altında herhangi bir kesinti yapılamayacak.

Şirket yöneticilerine psikiyatri muayenesi dahil 
sağlıkraporu alma şartı getirildi. Güvenlik şirketlerinde yöneticilik yapabilmek için muvazzaf subaylar dahil olmak üzere dört yıllık yüksekokul mezunu olma şartı getirildi.

Şirketlerin sunacağı hizmetleri yazılı sözleşme ile valiliğe bildirilecek. eğitim ve öğretim kurumlarına karşı düzenlenen terör saldırıları ve sağlık çalışanlarına karşı şiddet olayları nedeniyle şehir merkezi dışındaki bu yerlerde silahlı özel güvenlik görevlisi görevlendirilmesine imkan sağlandı.

Talih oyunları oynanan yerler ve alkollü içki tüketiminin yapıldığı müstakil eğlence yerlerine özel güvenlik izni verilecek. Kanuna aykırı hareket eden şirketlere her bir özel güvenlik görevlisi için 5 bin lira idari para cezası verilecek. İhlalin tekrarı halinde faaliyet izin belgesi iptal edilecek.

Kamu sağlığına karşı işlenen suçlardan hüküm giyenler için de özel güvenlik görevlisi olma yolu açıldı. Silahlı ve silahsız görev yapacak özel güvenlik görevlileri sadece arşiv araştırması değil daha kapsamlı olan güvenlik soruşturmasından geçirilecek.


Üst Arayacak 

Havalimanı ve spor müsabakalarında görev yapan güvenlikçiler, metal dedektörle tespit edilemeyen tahta veya plastik cisimler ile sıvıların tespit edilebilmesi amacıyla genel kollukla birlikte görev yapılması halinde kolluğun gözetim ve denetiminde olmak kaydıyla yetkili merciin emrine istinaden özel güvenlik görevlileri kişilerin üst ve eşyasında elle arama yapabilecek.

Belge Soracak 

Özel güvenlik görevlileri, spor müsabakaları, konserler olmak üzere birçok etkinlikte içeriye giriş şartı olarak belge ibrazı giriş belgesi sorma yetkisi verildi. Bu görevliler, özellikle geniş bir alan üzerine kurulu bulunan otogar ve alış veriş merkezleri gibi yaya ve araç giriş-çıkışının yoğun olduğu yerlerde trafik akışını da yönlendirebilecek. Ayrıca kişiler silahlı personel dışında silahsız özel güvenlik görevlisiyle korunma talebinde bulunabilecek