Cumhuriyet savcısı, internet andıcı davasında yargılanan MİT mensubu Özel Yılmaz'ın yargılanmasının durdurulmasını istedi. Savcı, gerekçe olarak da yasadaki son değişiklikle MİT mensuplarının yargılanması için Başbakanlıktan izin alınması gerektiğini gösterdi. Mahkeme, savcının talebini dikkate alarak yargılamanın durdurulmasına karar verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen İnternet Andıcı davasının 56. duruşmasında Hasan Iğsız ve Hıfzı Mehmet Otuzbiroğlu, Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin'in de aralarında bulunduğu 15 tutuklu sanık ile 4 tutuksuz sanık duruşmada hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Sedat Sami Haşıloğlu ve Nihat Topal'ın seminere katılması nedeniyle, duruşmaya üye Hakim Hüshü Çalmuk Başkan olarak çıktı. Ayrıca Fatih Mehmet Uslu ve Ercan Fırat ise üye hakim olarak katıldı. Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in de bulunmadığı duruşmaya savcı Murat Dalkuş çıktı.

Cumhuriyet Savcısı Murat Dalkuş, silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanan tutuksuz sanık Özel Yılmaz'ın MİT mensubu olduğunu hatırlatarak, hakkındaki yargılamanın durdurulmasını istedi. MİT mensuplarının yargılanmasına ilişkin yasadaki son değıişiklikte, yargılama izninin Başbakanlıktan alınması gerektiğini açıklayan savcı Dalkuş, bu nedenle, Yılmaz hakkındaki dosyanın ayrılarak Başbakanlığa gönderilmesini talep etti. Savcının talebine ilişkin karar verilmek üzere duruşmaya ara verildi.

Duruşma başladığında Başkan Çalmuk, sanık Özel Yılmaz'ın, suç tarihinde MİT İstanbul bölge başkan yardımcısı olduğunu ve daha sonra da yargılama sürecinde İzmir Bölge Başkanlığı'na atandığını açıkladı. Çalmuk, savcı Dalkuş'un talebi doğrultusunda yargılama izninin, yasadaki son değişiklik ile Başbakanın verebileceğini belirterek, Yılmaz hakkındaki yargılamanın durdurulmasına karar verdiklerini söyledi. Çalmuk, yargılama izninin sorulması için sanık Yılmaz hakkındaki dosyanın ayrılarak Başbakanlığa gönderilmesine karar verdikleri bilgisini verdi. Böylece, İlker Başbuğ ile 30'a yükselen sanık sayısı, Özel Yılmaz hakkındaki yargılamanın ayrılması ile tekrar 29'a düşmüş oldu.


İLKER BAŞBUĞ SAĞLIK SORUNLARI NEDENİYLE DURUŞMAYA KATILAMADI

Başkan Çalmuk, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında açılan davanın 15 Şubat 2012 tarihinde kabul edilerek İnternet Andıcı davasıyla birlişterilmesine karar verildiğini açıkladı. Çalmuk, davaya 30'uncu sanık olarak dahil edilen tutuklu sanık Başbuğ'un, sağlık sorunları nedeniyle doktora çıkmak için cezaevi yönetiminden izin aldığını ve bu sebeple duruşmaya katılmadığını söyledi.