İnsanoğlu gözlerini dünyaya açtığı ilk günden beri yolculuk yapmayı ve yeni yerler keşfetmeyi sevmiştir. Bazen milyonlarca kez gidilmiş bir yere bile ilk kez gittiğinde kimsenin fark etmediği şeyleri fark edebilen kişilerin hikâyeleri dünya literatüründe kolaylıkla bulunabilir. Mavi Tur’un hikâyesi de bu tip bir hikâyedir.

Ülkemizin üç farklı hikâyecisinin yollarının Bodrum’da kesişmesi ve onların dünyayı keşfetme arzusu bugün Mavi Yolculuk adı verdiğimiz seyahatlerin ortaya çıkmasını sağladı. Halikarnas Balıkçısı adı ile tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı  tek başına çıktığı Bodrum turlarını tüm Ege ve Akdeniz kıyılarına yaymak isteyince buna arkadaşları da katıldı. Özellikle Sabahattin Eyüboğlu ve Azra Erhat bu konuda gönüllü oldular ve kiraladıkları bir tekne ile önce Ege kıyılarını sonra da Akdeniz kıyıların gezdiler.

80lere kadar Mavi Yolculuk sadece belirli bir üst sosyal kesim tarafından yapıldı ancak 80lerden sonra turizmin gelişmesi ile birlikte her keseye uygun Mavi Yolculuk fırsatları artmaya başladı. 80lerin ikinci yarısı ile birlikte birçok turizm firması gulet kiralama ve mavi tur hizmetleri veriyor hale geldi. Yolculuğun keyfini alanlar bir dahaki yıl yine geldiler ve tüm sevdiklerine bu yolculuğu tavsiye ettiler.

Talebin artması ile birlikte yolculuğun rotaları da artmaya başladı. İlk yıllarında sadece Fethiye ve Bodrum gibi kıyılardan başlayıp yine aynı kıyılarda son bulan yolculuklar yoğun talep sonrası tüm Ege ve Akdeniz kıyılarına uğramaya yönlendi. Her yolculukta farklı bir heyecan ve keşif yaşandı.

2000li yıllar ile birlikte ilerleyen teknoloji sayesinde artık Mavi Yolculuk süreleri uzadığı gibi, çok daha konforlu ve güvenli bir hal almış durumda. Teknelerde son teknolojiye ulaşmak, dünya mutfağının en güzel örneklerini tatmak ve güven içinde seyahat etmek artık mümkün. Ayrıca yolculuklar sırasında su sporlarından doğa yürüyüşlerine, dalıştan yüzmeye kadar birçok aktivite yapılabiliyor.

Mavi Yolculuk için farklı tekne tipleri arasından seçim yapmak mümkün. Bu tip yolculuklar için en çok kullanılan tekne türleri ise Guletler. Güllük ve Bodrum’daki geleneksel tersanelerde yüzyıllardır üretilen guletler teknolojinin son imkânları ile yenilenerek konforlu ve güvenli bir yolculuk imkânı sunar hale getirildi. 14 metreden 30 metreye kadar farklı boylardaki guletlerde 30 kişiye kadar toplu gruplar halinde eğlenceli yolculuklar yapmak mümkün.

Guletlerde genel olarak 1 kaptan ve 1 mürettebat bulunuyor. Bu sayı guletin türüne ve yolculuğun uzunluğuna göre değişebiliyor. Ayrıca teknelerde dünya mutfağının en güzel örneklerini sunan aşçıları da bulmak mümkün. Tur çeşitliliği ise Mavi Tur’u dünyadaki benzerlerinin bir adım önüne çıkartmayı başarıyor. Farklı tatil talepleri için ister dalış yapılabilen koyları, ister sessiz sakin bölgeleri, istenirse de ışıltılı Yunan adalarını ziyaret etmek mümkün. Seyahatler ortalama 7 gün sürmekle beraber tatil yapanların taleplerine göre uzatılabiliyor. Ayrıca şehrin gürültüsünden kaçmak isteyenler Fethiye- Marmaris gibi güzergâhları seçerek sessizliğin ve denizin keyfini çıkartabiliyor. 

Sadece ailesi veya sevdikleri ile mavi yolculuk yapmak isteyenler ise genellikle yelkenli tekneleri tercih ediyor. Bu tekneler Ege ve Akdeniz kıyılarının deniz şartlarına uygun olarak üretilmiş ve her türlü konforu deniz üzerinde sağlayabilen tekneler olarak dikkat çekiyor. Tekne tipleri küçük teknelerden ultra lüks teknelere kadar çeşitlilik gösteriyor.

 

http://www.albatrosyachting.com/tr/mavitur.html