Yurt Gazetesi'nin kuruluşunun birinci yıldönümü, Şişli'deki Point Hotel Barbaros'ta düzenlenen geceyle kutlandı. Geceye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Şişli'deki Point Hotel Barbaros'ta düzenlenen geceye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı,  Yurt Gazetesi İmtiyaz Sahibi Durdu Özbolat, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP İstanbul Milletvekil Kadir Öğüt, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, CHP PM üyeleri Ercan Karakaş, İnci Beşpınar, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Gerçek Gündem.com Genel Yayın Yönetmeni Barış Yarkadaş, Sözcü Gazetesi Yazarı Uğur Dündar, Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Yurt Gazetesi yazarları, Orhan Birgit, Ayşenur Arslan, Nahit Duru, İsmet Demirdöğen, İsmail Dükel, Musa Ağacık, Tekin Cebeci, Mustafa Sönmez, Atilla Akar, CHP İBB Grup Başkanvekili Fahrettin Kayhan, Gerçek Gündem yazarı Bülent Soylan, CHP eski Milletvekili Çetin Soysal, Dışişleri eski Bakanı Şükrü Sinagürel, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Çalışma eski Bakanı Mustafa Kul, Bağımsız Dergisi Yazarı Kerem Çalışkan, Yurt Gazetesi Genel Müdürü Ezgi Özbolat, CHP YDK eski üyesi Murat Öncel, TV 58 Teknik Koordinatörü Turan Özkan, CHP Şişli eski İlçe Başkanı Dursun Çaltı, eğitimci Aylin Kotil, CHP milletvekili adayları Kenan Malkoç, Hakan Atalay ve CHP Beşiktaş İlçe Başkanı Uğur Gedik ve çok sayıda davetli katıldı.

Kemal Kılıçdaroğlu, törende Gazeteci Soner Yalçın'a, gazetenin bundan böyle her yıl basın özgürlüğüne katkı yapanlara takdim etmeyi planladığı ''Yurt Basın Özgürlüğü'' ödülünün ilkini verdi

Otel girişinde gazetenin İmtiyaz Sahibi Durdu Özbolat ve Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu, daha sonra kendisini bekleyen basın mensuplarının sorularını cevapladı.



'BU DEVLETE HUKUK DEVLETİ DENİLMEZ'

Bir basın mensubunun TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda kabul edilen Uludere raporuna ilgili yönelttiği soruya Kılıçdaroğlu, “Uludere’de yaşanan olayların açıklanması gerekiyor. Talimatı kim verdi, istihbarat nereden geldi, siz 21. Yüzyılda hem demokrasiden söz edeceksiniz, 34 yurttaşımızı katledeceksiniz, kimin öldürdüğü belli olmayacak. Kimin talimat verdiği, kimin istihbarat verdiği belli olmayacak. Bu devlete hukuk devleti denmez kimse kusura bakmasın.“ diye cevap verdi.

"ÖNCE KİM ÖZÜR DİLEDİ?"

Bir gazetecinin, İsrail'in Mavi Marmara olayı nedeniyle özür dilemesini hatırlatması üzerine Kılıçdaroğlu, ''Önce kim özür diledi- Danimarka'ya inip, ben yanlış anlaşıldım diye ifade eden kimdi- (Başbakan Erdoğan) Önce onu anlatsın bakalım'' diye konuştu.

Düzenlenen gecede bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, “Yurt Gazetesi’ni kutluyorum. Birinci yılını doldurdu. Ama sayın Özbolat şunu unutmasın o gazete sizin değil okurların gazetesi. Okurlar sahip çıktığı sürece gazeteciler gazetecilik görevlerini yerine getireceklerdir. Türkiye'nin özgür, bağımsız gazeteciliğe, gazetelere ihtiyacı var. En çok özgürlüğe ihtiyaç duyduğumuz alanlardan birisi, özgürlüğü teneffüs edeceğimiz alanlardan birisi medya dünyası. Pek çok arkadaşımız ağır bedeller ödedi, işinden oldu, sansüre uğradı. Unutmamamız gereken bir gerçek var; hayat bir mücadele alanıdır. O mücadele alanını belirleyen temel eksen özgürlüktür. Özgürlük için topluca mücadele edersek mutlaka amacımıza ulaşmış oluruz.'' DEDİ.

Yurt gazetesine uzun ömür dileyen Kılıçdaroğlu, ''Basın Özgürlüğü ödülünü alan Soner Yalçın'a şükran borçluyuz, bizi Samizdat gibi bir kitapla ödüllendirdiği için'' ifadelerini kullandı.





Gazetenin imtiyaz sahibi CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat ise gazetelerinin basın yayın ahlakına bağlı kalıp, halkın doğru haber alma hakkı için mücadele ettiğini kaydederek, bugün haklı bir gururu yaşadıklarını söyledi. Özbolat, gazete çalışanlarını da tebrik etti.

SONER YALÇIN'A 'YURT BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ' ÖDÜLÜ


Kemal Kılıçdaroğlu, törende Soner Yalçın'a, gazetenin bundan böyle her yıl basın özgürlüğüne katkı yapanlara takdim etmeyi planladığı ''Yurt Basın Özgürlüğü'' ödülünün ilkini verdi.

Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada, Yalçın'ın ''682 gün cezaevinde özgürlüğe yattığını'' ve özgürlük mücadelesi verdiğini söyledi.

Soner Yalçın'ı şahsen tanımadan önce kitaplarını okuduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ''Kitaplarını büyük bir keyifle okudum. Son kitabı Samizdat'ı, Silivri gerçeğini öğrenmek isteyen herkesin okumasını isterim. Duyguyla gerçekleri bir araya getiren olağanüstü bir kitap. Kendisinin kalemi çok güçlü. O kitabın kendi yazarlığına ve Türkiye'de özgürlüğe çok şeyler kattığını düşünüyorum'' diye konuştu.




Ödülünü Kılıçdaroğlu’nun elinden alan Yalçın daha sonra konuşma yaptı. Ödülü, cezaevinde bulunan diğer Oda Tv sanıkları için aldığını söyleyen Soner Yalçın, “Yurt Gazetesine teşekkür ederim. Merkez medya tarafından sessizliğe, unutulmuşluğa mahkum edilmek istenen Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Hikmet Çiçek, Turan Özlü gibi hapisteki meslektaşlarım için alıyorum.” diye konuştu.

'BİZ İKTİDARLARI YENERİZ'


Türkiye'de ''gazetecilerin zindana atılması, işsiz bırakılması, kör karanlık kuyularda katledilmesi''nin yeni olmadığını savunan Yalçın, ''Biz bu topraklarda 170 yıldır basın özgürlüğü mücadelesi veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz. Yurt gazetesi de bu inat kervanının yeni neferidir. Gazeteciliğin onurunu sadece iktidarlara karşı korumuyoruz. Mesleğimizin içindeki ölümcül bir virüs de gazeteciliği yok etmeye çalışıyor. Biz iktidarları yeneriz. Gerçeğin gücü karşısında hiçbir siyasal güç duramaz. Asıl mücadeleyi içimizdeki o tehlikeye karşı vermeliyiz. Çünkü onlar hakikati başka kalıplara sokarak tanınmaz hale getiriyorlar, halkı kandırıyorlar'' ifadelerini kullandı.