Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bazı kaçakçılık fiillerinden mahkumiyet hükmü kesinleşenleri kamuoyuna ilan edebilecek.Kamuoyuna ilan edilecek kaçakçılık suçları ve hükümlülerine ilişkin bilgiler, 3 ay süre ile Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanacak..


Bakanlığın, "Kaçakçılık Türleri ile İlgili Mahkumiyet Hükmü Kesinleşenlerin Kamuoyuna İlan Edilmesine Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.


Yönetmeliğe göre, tütün ve tütün mamulleri, alkollü içkiler, akaryakıt, uyuşturucu, silah ve mühimmat, tarihi eser, motorlu taşıt, elektronik eşya, canlı hayvan, et, çay, şeker, zeytin gibi gıda maddeleri ile genetiği değiştirilmiş organizmalı ürünler, radyoaktif ve kimyasal maddeler, toplum sağlığını tehdit eden ürünler, nesli tükenmekte olan yabani hayvan ve bitki türleri, fikri ve sınai mülkiyet hakları, sahte para, altın, maden kaçakçılığı, hayali ihracat, göçmen kaçakçılığı fiillerinden mahkumiyet hükmü kesinleşenler, kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla Bakanlık tarafından ilan edilebilecek.


Kaçakçılık suçu ve bu suçtan hükümlü kişilerden kamuoyuna ilan edilecekler, Bakanlık bünyesinde oluşturulan Komisyon tarafından belirlenecek. Komisyon, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu müsteşar yardımcısı başkanlığında, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü, Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürü, 1. Hukuk Müşaviri ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirinden oluşacak.

Kaçakçılık fiiline konu mahkumiyet kararının kamuoyuna ilan edilmesi için akaryakıt ve türevleri için 5 bin litreden, sigara için 5 bin paketten, tütün için 500 kilogramdan, alkollü içki için 150 litreden, canlı hayvan için 50 baştan, et için 500 kilogramdan, çay için 150 kilogramdan, şeker için 500 kilogramdan, zeytin için 250 kilogramdan, zeytinyağı için 250 litreden, diğer eşya türleri için ise gümrüklenmiş değerinin 250 bin liradan az olmama şartı aranacak.


Söz konusu gümrüklenmiş değer tutarı, her yıl Maliye Bakanlığı'nca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılacak.

BAKANLIK SİTESİNDE 3 AY SÜRE YAYIMLANACAK

Genetiği değiştirilmiş organizmalı ürünler, radyoaktif ve kimyasal maddeler, çevre veya toplum sağlığını tehdit eden ürünler, fikri ve sınai mülkiyet hakları, nesli tükenmekte olan yabani hayvan ve bitki türleri, tarihi eser, uyuşturucu ile silah ve mühimmat, sahte para, altın, maden kaçakçılığı ve göçmen kaçakçılığı fiilleri, miktar veya eşyanın gümrüklenmiş değerine bakılmaksızın kamuoyuna ilan edilebilecek.

Kamuoyuna ilan edilecek kaçakçılık suçları ve hükümlülerine ilişkin bilgiler, 3 ay süre ile Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanacak. Söz konusu bilgiler, Komisyon kararında yer alması şartıyla diğer iletişim vasıtalarıyla da kamuoyuna duyurulabilecek. Süre, suçun mahiyetine göre Komisyon tarafından bir katına kadar artırılabilecek.

Kamuoyuna ilan edilecek kaçakçılık suçları ve hükümlülerine ilişkin bilgilerin içeriğinde; kaçakçılık olayına ilişkin bilgiler, kaçakçılık suçundan mahkum olanlar, yayımlanma süresi ve gerekli görülen diğer hususlar yer alacak.


Ayrıca yönetmelik hükümleri, 18 yaşını doldurmamış olanlar için uygulanmayacak.