İzmir'in konak ilçesi Eşrefpaşa semtinde, 21 Ağustos 2008'de askeri bir aracın geçişi sırasında yapılan, bir askerin şehit olduğu ve 18 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyla ilgili olarak, soruşturmayı yürüten dönemin özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, açıklamalarda bulundu. Olayla ilgili davada bir gizli şahidin, "Hedef, Orgeneral İlker Başbuğ'du." yönündeki ifadesini yalanlayan Savcı Gök, "Bu tip olaylarda bazı gizli tanıklar ortaya çıkıp olayı saptırır. Bu gizli tanık yalan söylüyor. Bir askerin yaşamını yitirmesi nedeniyle soruşturmayı askeri makamlarla birlikte yürüttük. Askeri istihbarat birimleriyle bilgi paylaştık. Böyle bir şey olsaydı bilgim olurdu. Gizli tanık, kamuoyunu yanıltıyor." dedi.

İDDİALAR TAMAMEN ASILSIZDIR

Şu anda Samsun'da görev yapan Savcı Murat Gök, İzmir'de özel yetkiyle bulunduğu sırada meydana gelen bombalı saldırının ardından bölgedeki bütün kameraların kayıtlarının titizlikle incelendiğini, zanlının kimliğinin tespit edildiğini ve İstanbul'da yakalandığını hatırlattı. Bombalı saldırıda bir askerin şehit olduğunu, bu sebeple askeri istihbarat birimlerinin de olayı soruşturduğunu vurgulayan Gök, "Sivil ve askeri istihbarat kaynaklarının ortaklaşa yürüttüğü bu çalışmada, bombanın patlatıldığı saatlerde aynı istikametten geçmek üzere olan İlker Başbuğ'un hedef olduğu yolundaki iddialar tamamen asılsızdır. Bu soruşturmayı bizzat yaptım. Böyle bir şey olsaydı, askeri istihbarat birimleri mutlaka bana bilgi verirdi. Genelkurmay Başkanlığı'nda önemli görevde bulunduğu belirten ve bazı gazetelere asıl hedefin Başbuğ olduğunu söyleyen gizli tanık yalan söylüyor. Böyle bir şey söz konusu bile değildir. Kamuoyunun yanıltılmaması için bu bilgiyi paylaşıyorum." şeklinde konuştu.

Genelkurmay Başkanlığı'nda önemli görevlerde bulunduğunu iddia eden gizli tanık, verdiği ifadede şunları söylemişti: "Tarih 21 Ağustos 2008'di. Sabah saat 07.45'ti. İlker Paşa'nın (Başbuğ) Genelkurmay Başkanı olarak atanmasına bir hafta vardı. Biz bir gün önce, yani 20 Ağustos'ta emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ü evinde ziyaret ettik. İlker Paşa, Özkök'ü sever sayardı. Onun uyarılarını çok dikkate alırdı. 21 Ağustos sabahı, İzmir'i bilenler için tanıdık bir nokta olan Yağhaneler'den salınıp Yeşillik Caddesi'nde ilerliyorduk. İstikamet havaalanıydı. Birdenbire önümüzdeki bir araba, büyük bir gürültüyle patladı. Ortalık savaş alanına döndü. Hedef İlker Paşa'ydı. Saldırıda 16 polis, asker ve sivil yaralandı, bir albayımız şehit düştü. Bunu sakladık, basınla paylaşmadık. Anlayacağınız, İlker Paşa’nın Genelkurmay Başkanı olmasından çok rahatsız olanlar vardı. Olayın büyümesini engelledik. 22 Ağustos tarihli gazetelerde adi bir olay gibi yansıtıldı."