İstanbul sokaklarındaki yol üstü parklanmanın önüne geçilerek, otopark sorununa çözüm sağlayacak Apart Park Projesi 5 ilçede başlıyor. 

Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Sancaktepe ve Kağıthane’de yapılacak apart parklarda sokak sakinlerine otopark hissesi verilmesi planlanıyor.

Dar alanlarda çok sayıda aracın parklanmasına imkan sağlayan teknolojik otopark çözümleri ile var olan kapasitesini her geçen gün artıran İSPARK, şimdi de Apart Park Projesi ile otopark sorununa çözüm üretmeyi hedefliyor. Proje ile ilgili otopark alanında yeni bir dönemin başlayacağını ifade eden İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik, "Apart parklar özellikle otopark anlamında yetersiz semtlerde alternatif bir çözüm olacak. Kısıtlı alanlarda birçok aracın parklanmasına imkân sağlayacak proje, son teknoloji ile vatandaşların hizmetine sunulacak. Proje sayesinde yol üstü parklanmanın da önüne geçilecek" dedi.

Ulaşım master planı verilerine göre yeterli park alanı olmayan semtlerde şehrin dokusuna uygun mekanik sistemler kullanılarak imal edilmiş 50 metrekarelik bir alanda 20 aracın park etmesine imkan sağlayan teknolojik otoparklar apart park olarak adlandırılıyor. Proje ile yol üstüne park etmiş araçlar apart parklara çekilerek, sokaklar temiz ve düzenli bir görünüme kavuşacak ve trafik probleminin çözümüne katkı sağlanacak. Kısıtlı alanlarda maksimum aracın parklanmasını sağlayan, teknolojik imkanlardan faydalanarak personel ihtiyacını da minimize eden sistem ile araçlar asansöre bırakıldıktan sonra otomatik olarak boş raflara yerleştirilecek.

İSTANBUL KART VE BİSİKLET YOLLARI SİSTEME ENTEGRE EDİLECEK

Sistemin kullanımını kolaylaştırmak amacıyla apart parkların İstanbul Kart ile entegrasyonu da sağlanacak ve araç sahipleri ödemelerini İstanbul Kart ile yapabilecek. Ayrıca apart park kurulan bölgelerde bisiklet yolları düzenlemesi yapılarak, alternatif ulaşım aracı bisikletin de etkin ve güvenli bir şekilde kullanılmasının önü açılacak.

Yapılacak olan apart parklarda öncelikli olarak sokak sakinlerinin hissesi bulunacak. Bu hisse sokakta ev satın alan kişiye devredilebilecek ve istenildiğinde başka birine satılabilecek. Apart parkta hissesi bulunan kullanıcılardan aylık bir bedel alınarak, işletmenin teknik personel, elektrik ve bakım onarım gibi giderleri karşılanacak. Ayrıca projeye uygun bölgelerde arsa sahipleri kendi arsalarında apart park kurulmasını istemesi halinde yatırımlarını kamu destekli gerçekleştirebilecek