Başkent Bağdat’a 120 kilometre uzaklıktaki Bakuba kentinin yakınlarındaki İmam Veys köyünde gerçekleşen olayda önce cami içerisinde bir intihar bombacısının kendisini patlattığı ardından da ateş açıldığı ifade edildi. Görgü tanıkları saldırıyı yapanların üzerinde İmam Hüseyin’in resimleri bulunan beş araçla geldiğini anlattı. Saldırı, Irak’taki yeni hükümet kurma çalışmalarına da büyük bir darbe oldu.

Associated Press haber ajansı, saldırının Şii milislerce mi yoksa IŞİD militanlarınca mı yapıldığının henüz netleşmediğini belirtti.

SÜNNİ VEKİLLERDEN TEPKİ
Ülkenin en etkili Sünni politikacılarından Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak ve Parlamento sözcüsü Selim el-Cuburi, olayla ilgili soruşturma tamamlanana kadar ulusal birlik hükümeti müzakerelerinden çekildiklerini açıkladı. Sünni vekiller, hükümetten saldırganları 48 saat içinde yakalamasını istedi.
Diyala vilayetinde, son aylarda IŞİD ile Şii milislerden destek alan Irak ordusu sık sık çatışmaya giriyordu. Fransız AFP haber ajansı, saldırının IŞİD’i destekleyen Sünnilere karşı ‘bir intikam saldırısı’ olduğu yorumunu yaptı.

ABD KINADI
ABD, kanlı saldırıyı şiddetle kınadı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, yaptığı açıklamada, "ABD, Diyala vilayetinin İmam Veys köyündeki bir camideki masum erkek, kadın ve çocuklara yönelik hain saldırıyı şiddetle kınamaktadır" ifadesini kullandı.
Harf, "bu anlamsız saldırının, siyasi yelpazeden Iraklı liderlerin ülkeyi tüm şiddet yanlısı radikal gruplara karşı birleştirmeye yardımcı olacak gerekli adımları süratle atması gerektiğini ortaya koyduğunu" belirtti.

Sözcü Harf, Iraklı liderleri bir kez daha, anayasal takvime uygun olarak yeni bir hükümetin kurulması sürecini tamamlamaya ve şiddet yanlısı radikal gruplara karşı birlik olmaya çağırdıklarını ifade etti.