Türk Emniyet Teşkilatı dünya çapında polislerin gönüllü katılımıyla kurulmuş en büyük uluslararası meslek örgütlerinden biri olan ve Dünya'da 64 ülkede ve ülkemiz de faaliyet gösteren Türkiye'de 40 bini aşkın üyesi olan kısa adı IPA olan Uluslararası Polis Birliği Türkiye Başkanlığı'nın merkez ve  Şube Başkanlıkları Emniyet Genel Müdürlüğü'nce fesih edildi.


Son.TV, 9 Nisan 2014 tarihinde yayınladığı "Emniyet Genel Müdürlüğünde Paralel Ajanlık Üssü İddiası" haberi ile paralelcilerin IPA'yı etkisi altına aldığını gündeme getirmiş ve tehlikeye dikkat çekmişti.

Haber de "İPA'nın Emniyet Genel Müdürlüğünde paralel yapının üssü olduğu, Dernekler Kanununa tabi olduğu halde Emniyet Hizmetleri Sınıfı personelinin hukuka aykırı olarak birliğe üye olduğu, 14 Temmuz 1965 tarihli ve 657 sayısı Devlet Memurları Kanununa aykırı olarak kamu personeli istihdam ettiği, hukuka aykırı bir şekilde emniyet teşkilatlarına ait birimlerde ofis hizmetleri ve faaliyet yürüttüğü, Türkiye'deki ofisin ve personelin giderlerinin devletten karşılandığı ve istihbarı bilgilerin yurt dışına servis edildiği.." yönündeki iddialar üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından inceleme başlatıldı.

Müfettişler inceleme sonucu bir rapor hazırlayıp Genel Müdürlük makamına sundu. Müfettiş tarafından hazırlanan raporda İPA'daki usülsüzlüklere dikkat çekilerek 4 madde halinde tavsiyelerde bulunuldu.


İŞTE O MADDELER

1. Uluslararası Polis Birliği Türkiye Başkanlığı'nın Genel Kuruluna acilen olağanüstü toplantıya çağırarak merkez ve şube başkanlıklarının fesih kararı sağlanması...

2. Uluslararası Polis Birliği Türkiye Başkanlığında ve şubelerinde iş ve işlemlerin yürütülebilmesi için geçici görev onayı ile görevlendirilen personelin bu onaylarının iptal edilmesi...

3. Emniyet teşkilatı birimleri içerisinde tahsis edilmiş olan çalışma ortamlarının boşaltılması...

4. Kullanıma açılmış veri kaynaklarının ve iletişim teknik alt yapısının acilen engellenmesi...

Söz konusu rapor üzerine Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü tarafından 81 İl Emniyet Müdürlüğü'ne ve Merkez Teşkilatına 15.8.2014 günü bir yazı gönderilerek raporun gereğinin yerine getirilmesi istendi.

Bu doğrultuda İPA'nın Merkez ve Şube Başkanlıkları fesih edilecek, kuruluştaki personelin görevlerine son verilecek, Emniyet birimleri içerisindeki tahsis edilmiş olan ortamları boşaltılacak ve kullanıma açılmış veri kaynakları ile iletişim teknik altyapısı acilen engellenecek.

Bilindiği gibi IPA, Son.TV'ye müfettişlerce doğrulanan söz konusu haber sebebiyle 100 bin TL'lik maddi tazminat davası açmıştı.


AYDINSES-ÖZEL HABER- Halis KAHRAMAN