Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hırsızlık vakalarında son 4 yılda yüzde 63’lük artış yaşanmasını değerlendirdi.

Cezai yaptırımların zayıf olduğuna dikkat çeken Tarhan, bir hırsızın 3 kez yakalanması halinde işlediği cürmün cinayet suçlarıyla bir tutulması gerektiğini belirtti.

Hırsızlığı kendine meslek edinen kişilerin yakın takip altına alınmasının önemini vurgulayan Tarhan, “Birkaç kez suça bulaşanlar risk grubu olarak kabul edilmeli. Sonrasında bu kişilerin üzerinde bilimsel çalışmalar yapılmalı. Gerçekten bu çalma faaliyetinin altında yoksulluk mu yoksa aç gözlülük mü, emek vermeden elde etme durumu mu var? Buna bakılmalı” diye konuştu.

‘YATARIM ÇIKARIM’

Hırsızlık yapan kişilerin “Yatarım çıkarım” anlayışına sahip olduğunu kaydeden Tarhan, şöyle konuştu: “Bu kişiler suç işlemeyi beceri olarak görüyor. 3-4 kez hırsızlık yapıp cezaevinden çıkanlar nasihat sürecini geçirmiştir. Bu kişiler için ıslah yolları aranmalı. Ceza var ama ıslah olmadan cezaevinden çıkıyorlar.”

Suçluluk duygusu yok..

Önleyici tedbirler açısından polisin karakol yerine sahada olması gerektiğine dikkat çeken Tarhan, hırsızlık yapmak isteyenlerde yakalanma endişe ve korkusunun bulunmadığını belirtti.

Gelişmiş ülkelerde sık sık suç işleyenler için farklı yöntemlerin uygulandığını ifade eden Tarhan, “Bu kişilerde zaten suçluluk duygusu yok. Suç işleyen suçluluk duygusu gelişene kadar cezaevinden çıkarılmıyor” diye konuştu.

‘Çevrenin bakışı önemli..’

Psi­ki­yat­rist Prof. Dr. Ben­gi Se­mer­ci, hır­sız­lı­ğın en te­mel ne­de­ninin yok­sul­luk ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Bengi Semerci, “Ço­cu­ğun ai­le de­ne­tim­de ol­ma­ma­sı, ai­le ve ço­cu­ğun ya­şa­dı­ğı or­ta­mın su­ça el­ve­riş­li ol­ma­sın­dan kay­nak­la­nı­yor. Ço­cu­ğun eği­tim sis­te­mi için­de yer ala­ma­ma­sı ya da tu­tu­na­ma­ma­sı da hır­sız­lı­ğın ve di­ğer suç­la­rın ne­de­ni­dir. Çev­re­nin su­ça ba­kış açı­sı önem­li. Çev­re­de hır­sız­lı­ğın do­ğal ka­bul edil­me­siy­le suç ara­sın­da ya­kın iliş­ki va­r” dedi.

Hırsızlığın iki nedeni var..

Psikiyatrist Dr. Burhanettin Kaya, insanların iki nedenle hırsızlık yaptığını söyledi.

Kaya bu nedenleri ‘hayatta kalmak’ ve ‘kolay yoldan para kazanmak’ olarak açıkladı.Kaya, çalma hastalığı olan kleptomaninin ise çok farklı bir durum olduğunu sözlerine ekledi.