İsrail, Birleşmiş Milletler'in isteği üzerine Gazze'de bugün saat 10.00-15.00 arasında uygulanacak bir "insani ateşkes" ilan etti. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Geçici ateşkesin amacının Gazzelilerin hastaneye gitmelerine ve temel ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak vermek olduğu” belirtildi. İsrail ordusu, bu sürenin İsrail'e saldırı düzenlemek için kullanılması halinde "kararlı bir şekilde cevap verileceğini" bildirdi.

BBC’nin haberine göre, Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zehra da bu süre içinde roket saldırılarını durduracaklarını duyurdu. Ebu Zehra, yaptığı yazılı açıklamada, Filistinli direniş gruplarının, BM'nin Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için sabahtan itibaren beş saat ateşkes ilan edilmesi talebini kabul ettiğini ifade etti.

BM Ortadoğu Özel Koordinatörü Robert Serry, “Gazzelilerin hastaneye gitmelerine ya da temel ihtiyaçlarını karşılamalarına imkan tanımak için böyle bir ateşkese ihtiyaç olduğunu” belirtmişti. Hamas yetkilileri de “birkaç saatlik ateşkes” önerisini değerlendirdiklerini söyledi.

DAKİKALAR ÖNCE VURDU
AFP'ye konuşan Acil Servis sözcüsü Eşref el Kudra, beş saatlik ateşkes yürürlüğe girmeden sadece dakikalar önce İsrail'in Gazze'nin güneyini tank ateşine tuttuğunu bildirdi. Refah'taki bir evi vuran İsrail'in saldırısı sonucu üç kişi yaşamını yitirirken dört kişi de ağır şekilde yaralandı.

İSRAİL: GAZZE'DEN ROKET ATILDI
İsrail polisi ateşkesin ilan edilmesinden iki saat sonra İsrail'in güneyindeki açık alanlara iki roket düştüğünü duyurdu. Roketlerin herhangi bir hasar ya da yaralanmaya neden olmadığı belirtildi.

PLAJDA OYNAYAN DÖRT FİLİSTİNLİ ÇOCUK ÖLMÜŞTÜ
Geçici ateşkes kararı, dün gerçekleşen İsrail saldırılarında, Gazze'deki bir plajda oynayan dört çocuğun ölümünün ardından geldi. Filistinli yetkilier, 8 Temmuz'dan bu yana devam eden İsrail saldırılarında 220 Gazzeli'nin öldüğünü, 1800 kişinin yaralandığını belirtiyor. Önceki gün ise Hamas'ın İsrail'e düzenlediği roket saldırılarında 38 yaşındaki bir İsrailli ölmüştü.

Bu arada daha önce 43 bin yedek askeri göreve çağıran İsrail ordusunun 8 bin yedek askeri daha göreve çağıracağı bildirildi.