AKP iktidarı döneminde ilk defa ciddi bir kabine değişikliğine gidileceğe benziyor.  Bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma yaptığı kulislere sızan bilgi. Değişecek bakanlarında isimleri hemen hemen belli. Son zamanlarda yaptığı açıklamalarla dikkat çeken,  içinde bulunduğu hükümeti adetaeleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, toplumsal eylemlerde polisin sıktığı biber gazından dolayı halkın tepkisini çeken İçişleri  Bakanı İdris Naim Şahin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi partinin ağır topları bulunuyor. Maliye Bakanlığı'na Giresun Milletvekili Nurettin Canikli'nin getirilmesine ise kesin gözle bakılıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti dönüşünde kabinede değişiklik olacağı yönündeki söylentileri, “Her an her şey olabilir” şeklinde değerlendirdi. Afrika ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere konuşan Erdoğan, söylentilerin sorulması üzerine, “İsimleri bana da verin, bana yardımcı olun” dedi. Erdoğan, Sağlık, Maliye, İçişleri gibi bazı bakanların isminin zikredilmesi üzerine, “Arkadaşlar her an her şey olabilir” diye ekledi.

'HER AN HERŞEY OLABİLİR'


Başbakan Tayyip Erdoğan, "Her an herşey olabilir" diyerek uzun bir süredir beklenen kabine değişikliğinin işaretini verdi. Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından da gözler, kabinede yapılacak değişiklikle kırmızı plakalı makam otolarına veda edecek bakanların kimler olacağına çevrildi.

GÖREVDEN ALINMASI MUHTEMEL BAKANLAR

Kulislerde, kabinedeki değişikliğin 4 ya da 5 isimle sınırlı kalacağı belirtilirken, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in adları değiştirilebilecek bakanlar arasında geçiyor. Erdoğan'ın bazı bakanları kabine dışı bırakırken bazı bakanlıklarda yer değişikliklerine gidebileceğinden de söz ediliyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in İçişleri'ne kaydırılabileceği belirtiliyor. 

BAKANLIK İÇİN ADI GEÇEN İSİMLER


Kabinenin yeni üyeleri olarak ise Grup Başkanvekilleri Mahir Ünal ve Nurettin Canikli, Genel Sekreter Haluk İpek, Meclis Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl,  Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Denizli Milletvekili Nihat Zeybekçi, AKPM eski Başkanı, Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu,  İçişleri Komisyonu Başkanı Muammer Güler'in adları geçiyor. Erdoğan'ın bu kabine değişikliğiyle Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a da yeni kabinesinde yer verebileceği belirtiliyor.

UÇAKTA GAZETECİLERE PASTA KESTİ

Başbakan Erdoğan, Afrika ziyaretinin son ayağı Senegal’den ayrıldıktan sonra gazetecilerin ve işadamlarını da taşıyan uçağı gezdi. Afrika ziyaretini takip eden gazetecilerin yanına gelince Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Erdoğan, gazeteciler için pasta kesti ve onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Erdoğan ayrıca burada gazetecilerin sorularını cevapladı.

BİR TARAFTAN GİYOTİN, BİR TARAFTAN HEYKEL HEDİYESİ


Gabon’dan başladığı turunu Nijer’le devam ettirip Senegal’le tamamlayan Erdoğan’a bu ülkelerde yaptığı konuşmadan bazı ülkelerin rahatsız olmuş olabilecekleri hatırlatıldı. Bunun üzerine Erdoğan, “Valla beni ilgilendirmiyor. Sarkozy kaç yıl bize çile çektirdi? Biz hep sabır çektik. Sarkozy buraya (Senegal) geldiğinde bir ifade kullanıyor. ‘Tarihe dönelim’ diyor. Bundan Senegal ayağa kalkıyor. Böyle büyük bir hakaret olabilir mi? Yani, daha ileri gidelim demiyor, tarihe dönelim diyor. Ve isyan etmişler. Bu ne demektir? Yani Fransa'da ne kadar Senegalli olursa olsun Tunuslu olursa olsun Cezayirli olursa olsun, bunlara geçmişte soykırım uygulayan sizlersiniz. Ruanda'sına soykırım uygulayan sizlersiniz.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Senegal'de ziyaret ettiği, kölelerin tutulduğu Goree adasında Fransızların hediye ettiği bir heykeli görünce bunun iade edilmesi yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine “Adeta dalga geçiyorlar. Bir taraftan o bir taraftan giyotine giden köle.” dedi.

BATI’YA İMRALI GÖNDERMESİ: 12 KİŞİ BİR 7 METREKAREDE YATIYOR, BİZDE BİR KİŞİ 12 METREKAREDE

Goree adasında kölelerin tutulduğu odaların şartlarına değinen Erdoğan, “Orada yedi metre 60 santimetre karelik o alanın içerisinde 12 kişi yatıyordu. Bizde 12 metre karede bir kişi yatıyor. Yatağı var, televizyonu ya konuldu ya konuluyor. Ve bir de günde bir saat beş tane arkadaşıyla avluda volta atıyor. Ve kopan kıyametleri de biliyorsunuz. Batı’yla bizim farkımız budur. Ve onlar (Afrikalılar) masum insanlardı. Onlar kimseyi öldürmemişlerdi. Çalınmış insanlardı. sadece fizikleri değil, onların ruhlarını çaldılar. halen devam ediyor. Şimdi farklı şekilde, modernize ediyorlar.” şeklinde konuştu.

PARİS’TEKİ CİNAYETİN İÇERİDEN İŞLENME İHTİMALİ GÜÇLENİYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa’da aralarında terör örgütü PKK'nın kurucularından Sakine Cansız'ında bulunduğu 3 PKK’lı kadının öldürülmesine ilişkin ilginç bir detay verdi. Erdoğan, PKK’lı kadınların bulundukları odanın içerden kilitli olduğunu, kilidin de şifreli olduğunu ve bilmeyenler tarafından açılamayacağını söyledi. Ayrıca öldürülen PKK’lıların, tanımadıkları ve bilmedikleri kişilere kapıyı açmalarının da mümkün olmadığını vurgulan Başbakan Erdoğan, cinayetin içeriden birileri tarafından işlenmiş olma ihtimalinin güçlendiğini dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, Paris'teki cinayetlere ilişkin provokasyon ihtimalinin güçlenip güçlenmediği konusunda PKK’lı farklı fraksiyonları işaret etti. Fıratnews’te yayınlanmış bir haber olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bölücü terör örgütünün biliyorsunuz; farklı fraksiyonları var. Bunlardan bir tanesinin Fıratnews vasıtasıyla yaptığı açıklamada bir defa barışı kesinlikle istemediklerini ve bu sürecin aynı şekilde devamı konusunda gereği neyse bu yapılmalıdır ve bu uygulama da bunun bir ifadesidir şeklinde bir açıklamaları var. Benim yaptığım açıklamaya da dikkat ederseniz bundan önce yapılmış ve bunu işaret eden bir şeydi. Neydi o? Geçmişte de iyi niyetli atılan adımlar maalesef kötü niyetliler tarafından hep engellenmiştir ve akamete uğratılmıştır. Burada da yine kendi içinde hesaplaşmanın neticesi olabilir veyahut da şu anda bizim atmakta olduğumuz bu iyi niyetli adımları kesmeye yönelik adımlar olabilir.” dedi. Erdoğan, bu yüzden de sonucun beklenmesi gerektiğini vurguladı.

Cinayete ilişkin Fransa’dan bazı ilginç teknik bilgilerin geldiğini söyleyen Erdoğan, “Burası aslında içeriden kilitlenen ve bu kilit de öyle tek kilit falan değil, şifreli kilitler...Bu şifreyi bilmeyenlerin açabileceği bir şey değil. Üçü bunu açıyor. Bunlar da herhalde tanımadıkları insanlara bunu açmaz. Tanıdıkları bildikleri insanlara açıyorlar.” dedi. Erdoğan, cinayeti içeriden birilerinin işlemiş olabilme ihtimalinin güçlenip güçlenmediğinin sorulması üzerine de “O güçleniyor yani” dedi. Soruşturmayı sadece Fransızların yapıp yapmayacağının sorulması üzerine de Erdoğan, “Orada olduğuna göre onlar yapacak.” şeklinde konuştu.

İMRALI İLE İLGİLİ ADIMLARIMIZ BELLİ, FARKLI BİRŞEY BEKLEMEYİN


Uçakta Başbakan Erdoğan’a ayrıca İmralı’yla görüşmeler konusunda BDP'nin talepleri ve Selahattin Demirtaş’ın, Öcalan'ın koşullarını görüşmeye müsait hale getirilmesi yönündeki talebi hatırlatıldı. Erdoğan, “Bir defa İmralı’nın koşulları dünyada hiçbir ülkede olmayandan çok daha iyi koşullardır. Burada adeta özel bakım söz konusudur. Ve ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olmuş kişilere kendi yakınları rahatlıkla gidebiliyor. Kendileriyle görüşebiliyor, hiçbir manisi yok. Bunun yanında da özel izne tabi olarak adalet bakanlığımız kendi inisiyatifiyle yeri geldiği zaman uygun olanlara müsaade edebilirsin, izin verebilirsin, bunları da yapıyor zaten.” değerlendirmesinde bulundu. “Orayla ilgili yeni bir adım beklemeyelim o zaman” denilmesi üzerine de Erdoğan, "Orayla ilgili adımlarımız belli. Başka farklı bir şey beklemeyin. Yani yapılacak şeyler buna benzer şeylerdir.” ifadelerini kullandı.