Emniyet Genel Müdürlüğü,geç yollandıkları için iptal edilen trafik cezaları hakkında,kanun yararaına bozulması talebinde bulunulacağını bildirdi.


Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yapılan yazılı basın duyurusu'nda şöyle denildi :
" Bazı basın-yayın organlarında, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün gönderdiği trafik cezalarına ilişkin “Trafik Cezasına Süre İptali”, “Geç Gelen Cezalara İptal Yolu” başlıklarıyla yayınlanan haberlerle ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında düzenlenen trafik para ceza tutanakları ile ilgili aynı kanunun 20’nci maddesinde “İdari para cezasını gerektiren fiilin işlendiği tarihi takip eden takvim yılının son günü bitimine kadar idari para cezası verilerek tebliğ edilmediği takdirde idari yaptırım kararı verilemez, verilmiş olanlar düşer” hükmü ile tebligat zaman aşımı açıkça düzenlenmiştir.

Diğer taraftan, Karayolları Trafik Kanunu Hükümleri kapsamında hazırlanan ve EGM’nün bir iç düzenlemesi olan Yönetmelik maddesinde “tutanağın tebligat işlemlerine ihlalin tespit edildiği tarihten itibaren on iş günü içinde başlanarak,… posta yoluyla tebligat yapılır” hükmü bulunmaktadır. Bu hüküm, kabahat suçunu ve suçun cezasını ortadan kaldıran, kural ihlali yapana hak kazandıracak bir düzenleme olmayıp, sadece idarenin işlemlerini düzenleyici bir nitelik taşımaktadır.

Bu nedenle, yönetmelik maddesi dayanak gösterilerek iptal edilen trafik cezaları hakkında, Ceza Muhakemesi Kanunu 309. maddesi kapsamında kanun yararına bozulması talebinde bulunulacaktır.

Her yıl on binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz trafik kazalarının önlenmesi amacıyla kural ihlali yapan sürücüleri trafik kurallarına uymaya davet eder şimdiden kazasız bayramlar temenni ederiz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
ÖZEL HABER-- Halis KAHRAMAN