Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, fahri trafik müfettişi olmanın şartlarını açıkladı.

Türkiye genelinde 81 il merkezi ile bağlı ilçelerde yaklaşık 28 bin fahri Trafik müfettişi halen görev yapıyor..

Fahri trafik Müfettişi sayısı il ve ilçe merkezinde trafiğe kayıtlı araç sayısına göre tespit ediliyor..

" Trafiğin gizli gözleri " olan Fahri trafik müfettişleri, 7/24 polisin olmadığı noktalarda trafik denetimine ve trafik polisine yardımcı olmak amacıyla trafikte kural ihlali yapan sürücülerin araç plakalarına ceza yazıyor..

Fahri müfettiş olmak isteyenlerin zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan hüküm giymemesi gerekiyor.


Resmi internet sitesinden vatandaşlardan gelen soruları cevaplandıran Trafik Hizmetleri Başkanlığı, "Fahri Trafik Müfettişliği müracaat şartları nelerdir ve nereye müracaat edilir ? " sorusunu cevaplandırdı.


Açıklamada, fahri trafik müfettişi olacakların şu şartları taşımaları gerektiği belirtildi:
"Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az kırk yaşında olmak, yüksek okul mezunu olmak, en az on yıllık sürücü belgesi sahibi olmak, asli kusurlu olarak ölümlü veya yaralamalı trafik kazasına sebebiyet vermemiş olmak, müracaat tarihinden geriye doğru toplam beş yıl içerisinde, hakkında 100 ceza puanı uygulaması sonucu sürücü belgesinin geri alınmamış olması, kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak. Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlara, zimmet, ihtiras, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolaylı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamaktır."

Belirtilen şartlara haiz kişilerden müfettişliğe istekli olanların, iki adet vesikalık fotoğraf, ikametgah ve sabıka kaydı belgeleri ile sürücü belgesi ve öğrenim durumunu gösterir belgenin birer suretini dilekçelerine ekleyerek adres kayıt sistemine kayıtlı oldukları İl Valiliğine müracaat etmeleri gerekiyor.

FAHRİ MÜFETTİŞLER HANGİ KURAL İHLALLERİNDE CEZA YAZABİLİYOR?

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, fahri müfettişlerin ceza yazdığı bazı kural ihlallerini şöyle sıraladı: "Trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştirmek. Gidişe ayrılan en soldaki şeridi sürekli işgal etmek. Işıklı trafik işaretlerinden kırmızı renkli olanına ve sesli işaretlere uymamak. Önde giden bir aracı güvenli ve yeterli mesafeden izlememek. Kontrolsüz kavşaklarda motorsuz araç sürücülerinin motorlu araçlara, motorlu araçlardan soldakinin sağdan gelen araca geçiş hakkı vermemesi. Taşıt yolu üzerinde yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitlerde duraklamak. Trafik zabıtası, trafik işaret levhası veya ışıklı trafik cihazları bulunmayan kavşaklarda geçiş hakkına riayet etmemek. Kurallara uygun şekilde park etmiş araçların çıkmasına engel olacak yerlerde park etmek. Geçiş üstünlüğü olan araçların giriş ve çıkışının yapıldığının belirlendiği işaret levhasından on beş metre mesafe içinde park etmek. Sadece park lambaları ile seyir etmek. Belirli kişi, kurum ve kuruluşlara ait araçlara, yönetmelikteki esaslara göre ayrılmış ve bir işaret levhası ile belirlenmiş park yerlerinde park etmek. İşaret levhalarında park etme izni verilen süre veya zamanın dışında park etmek."


Özel Haber-- Halis KAHRAMAN