HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, dünyada yaşanan krizlerin sebebinin batı medeniyeti olduğunu ve bu krizlerin batı medeniyeti ile çözülemeyeceğini söyledi.
    Kurtulmuş, Bursa’da Ördekli Kültür Merkezi’nde Medeniyet Gençliği tarafından düzenlenen “Küresel Uygarlık Krizi ve Çıkış Yolu” konulu konferansta konuştu. Bugün yaşanılan dünyada bir çok sorunla karşı karşıya bulunulduğuna işaret eden Numan Kurtulmuş, dünyanın bir çok yerinde, iktisadi, siyasi krizler, küresel krizler yaşandığını, açlıklar, kıtlıklar, yoksulluklar, işgaller bulunduğunu kaydetti.
    Bütün bu krizi çok taraflı görmek gerektiğine işaret eden Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Muhtemelen yaşadığımız ve önümüzdeki 10 yıllarda devam edecek bu krizler sadece bir ülke ile ilgili değil yada bir alanla ilgili değildir. Kapsamlı bir krizdir ve medeniyet krizidir. 3 asırdır dünyaya hakim olan batı medeniyetinin, modern batı uygarlığının ortaya koymuş olduğu bir krizdir. Ve bu krizlerin de batılı değerlerle, modern değerlerle çözülmesinin imkan ve ihtimali yoktur. Bu kriz de batı medeniyeti ile çözülecek bir kriz değildir bu bir uygarlık krizi ve bunun bu günkü uygarlık değerleri ile çözülmesi mümkün değildir.”
    Son üç asırdır batı medeniyetinin kurum ve kuruluşlar ile dünyaya hakim olduğunu belirten Kurtulmuş, krizlerin kaynağının da bu olduğunu vurguladı.
    Batı medeniyetini insana ve topluma bakışında yanlışlıklar olduğunu dile getiren Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Küresel uygarlık krizi dediğimiz batı düşüncesinin 3 temel noktadan eleştirisini yapmak zorundayız. Dünyaya, insana ve topluma nasıl bakıyorsunuz. Bunlara bakış açısı bir medeniyetin nasıl bir medeniyet olduğunu da ortaya koymaktadır. Batı medeniyeti temellük duygusu ile dünyaya bakmaktadır. Dünya bizimdir, biz kontrol etmek zorundayız. İkincisi insana bakışta. İnsana bakışta iki yanlışları var. Çıkarcı düşünen bir insan tipi. Sınırsız bir tamahkarlık içerisinde. İktisat ahlakla ilgilenmez. Yine modern insanın en temel yanlışlarından birisi ayrımcılıktır.”
    Kurtulmuş, batı medeniyetinin topluma bakışında da aşırı bireyci, akılcı, doğal evrim ve sekülerizm gibi problemler bulunduğunu sözlerine ekledi.