Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Nihat Ömeroğlu, verdikleri ‘tavsiye kararlarına’ kamu idarelerinin uymamasından yakındı..

Kamu başdenetçisi Ömeroğlu, kamu kurumlarının, vatandaşlardan gelen şikayetlerle ilgili verdikleri kararların geçen yıl yüzde 20’sine, bu sene ise sadece yüzde 14’üne uyduğunu açıkladı. 


Nihat Ömeroğlu, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun birinci yılını değerlendirmek üzere Meclis’te bir basın toplantısı düzenledi. Kamu Denetçiliği Yasası’nda ‘aksayan’ yönler olduğunu anlatan Ömeroğlu, yasaları Anayasa Mahkemesi’ne götürebilme, idare mahkemelerinde dava açabilme ve bir şikayet olmadan da (re’sen) inceleme yapma yetkisi istedi.


Ömeroğlu, vatandaşın mahkemeye gitmeden devletle ilgili şikayetlerini iletebildiği Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kararlarına devletin uymamasına gerekçe olarak, ‘kurumun yeterince tanınmaması, bürokrasideki katılık ve şeffaf olunmamasını’ gösterdi.


Ömeroğlu, “Türkiye’de mahkeme kararlarına bile uyulup uyulmaması tartışılıyor. Yetkimiz artırılırsa kararlarımıza daha fazla uyum olacağını düşünüyoruz. Ombudsman kararlarına uyma oranı bazı Avrupa ülkelerinde yüzde 100’e yakın, bazılarında ise yüzde 70 civarında.” dedi.