Doğa ve tarihin şarkısının eşsiz harmonisini dinlemek ister misiniz? Son yıllarda ünü ülkemizi aşarak dünya çapında bir değer haline gelen Nevşehir size tam da böylesi bir deneyim vadediyor. Medeniyet tarihi boyunca birbirinden güçlü devletlere beşiklik eden şehir, söz konusu medeniyetlerin bıraktığı eserlerle ve doğal güzellikleriyle sevenlerinin akınına uğramaya devam ediyor.

Şehrin Tarihi

Medeniyet tarihinin bütün dönemlerine şahitlik etmiş olan ve pek çok Anadolu uygarlığını topraklarında ağırlayan Nevşehir, bu açıdan birçok medeniyetin izlerini taşımaktadır. Hititlerden itibaren İskit, Med ve Pers imparatorlukları egemenliklerini yaşayan şehir, Roma İmparatorluğu döneminden itibaren önem kazanmaya başlamış; bölgesinin önemli bir dini merkezi olmuştur. Anadolu Selçuklu Devleti tarafından Bizans İmparatorluğu’ndan alınarak Türk yurdu haline getirilen Nevşehir, kısa süreli bir Haçlı döneminin ardından Karamanoğulları Beyliği’ne tabii olmuştur. Son olarak I. Bayezid döneminde Osmanlı hâkimiyetine giren şehir, Moğol İstilası esnasında tekrar Karamanoğullarına geçse de 1466 yılında yeniden Osmanlılar tarafından alınmış ve imparatorluğun sonuna kadar Osmanlı toprağı olarak kalmıştır. Cumhuriyet döneminde yapılan atılımlarla gelişen Nevşehir 1964 yılında il olmuştur.

Ulaşım

İç Anadolu Bölgesi’nin nadide şehirlerinden olan Nevşehir ulaşım konusunda da önemli imkânlara sahiptir. Tur organizatörleri her gün şehre turlar düzenlemekte, dileyenler bu turla vasıtasıyla şehre ulaşabilmektedir. Bunun yanı sıra birey olanaklarıyla şehri gezmek isteyenler de karayolu ve havayolu vasıtasıyla şehre gelebilir; şehir içi ulaşımı açısından hiçbir sıkıntısı bulunmayan şehri rahatlıkla gezebilir. Bu konuyla çok daha fazla bilgi Nevşehir Haber üzerinden kolaylıkla alınabilir.

Görülmesi Gereken Yerler

Nevşehir’e hiç ziyarette bulunmamış birisine bile Nevşehir ile ilgili ne bildiği sorulduğu takdirde vereceği ilk cevap kesinlikle Kapadokya olacaktır. Dünya üzerinde eşi benzeri bulunmayan güzelliği ile UNESCO Kültür Mirası listesinde kendisine yer bulan bölge, haklı olarak insanların büyük ilgisini çekmekte; her yıl binlerce insan fotoğraflarda görüp mest olduğu bu güzelliğe yerinde şahit olmak için şehre akın etmektedir. Balon turları vasıtasıyla bu güzellikleri gökyüzünden izleyen insanlar çocuklarına ve torunlarına aktaracakları unutulmaz anılarla Kapadokya’dan ayrılmaktadır.

Nevşehir tarihinin en önemli değerlerinden olan ve sadrazam olduktan sonra doğduğu şehrin imar edilmesi için ciddi çalışmalar yapan Damat İbrahim Paşa adına yapılan cami ve külliye de şehrin dikkat çeken yapılarından birisidir. Ahşap ve taş sanatının en nadide örneklerinin kullanılarak yapılan külliye ve cami döneminin mimari özelliklerini yansıtması bakımından da dikkate değerdir.

Bununla birlikte her yıl binlerce insana ev sahipliği yapan Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi de şehrin önde gelen ziyaret duraklarından birisi olma özelliği göstermektedir.

Siz de isterseniz Nevşehir İş İlanları vasıtasıyla bu güzel şehirde iş bulup yaşamaya başlayabilir; isterseniz kısa süreli seyahatlerle Nevşehir’in benzeri olmayan doğal güzelliğinin keyfini sürebilirsiniz.