''Çerkesya'' olarak adlandırılan ( günümüzde Rusya Federasyonu'na bağlı Adığey Cumhuriyeti, Kaberdey Balkar Cumhuriyeti, Karaçay Çerkes Cumhuriyeti, Kıyı Boyu Şapsığya Rayonu, vs) bölgede binlerce yıldır barış ve huzur içinde yaşayan Çerkesler, Kafkasya'nın diğer halkları gibi XIX. yüzyılın ortalarından itibaren Rus işgali ile karşılaştılar.Kendilerinden kat kat fazlaca güçlü olan Rus kuvvetlerine karşı destansı bir şekilde, 1864 Mayıs ayına kadar savaşan Çerkesler Rusya Çarlığı karşısında sistemli bir şekilde soykırıma tabi tutuldular ve hiç bilmedikleri topraklara sürgün edildiler.İki milyon insanın hayatını kaybettiği, yüzbinlercesinin ise hiç bilmedikleri yeni coğrafyalara sürgün edildiği bu trajik dönemin sembolü 21 Mayıs tarihidir.

Çerkesler, hem anayurtlarında hem de anavatanlarından uzakta bulundukları tüm ülkelerde (Türkiye, Suriye, İsrail, Ürdün, Abd, Almanya, Canada, İngiltere vs) her yıl 21 Mayıs tarihinde ''sürgün ve soykırımı anma programları'' düzenliyor.

21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü ve Soykırımı'nın 149. yılı İstanbul'da da çeşitli etkinliklerle anılacak.

İlk program 18 Mayıs cumartesi akşamı Kartal sahilde binlerce insanın katılımı ve yas havasında büyük bir programla, sürgünde hayatını kaybedenlerin anısına, Kartal Belediyesi ve Kafkas Dernekleri Federasyonu(Kaffed)'nun ortak çalışmasıyla bir sürgün anıtı dikilecek.
19 Mayıs pazar akşamı 19.30/22.30 saatleri arasında, Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde, Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çerkesfed)'nun hazırlamış olduğu ''Çerkes Sürgünü ve Soykırımın 149. Yılı Anma Programı'' adı altında bir anma gecesi düzenlenecek. Çok sayıda sanatçı, akademisyen ve yazarın da katılacağı bu programda; Çerkesce ağıtlar, şiirler, konuşmalar ve yaşanan acıları anlatan sinevizyon gösterisi yer alacak.Bu programı ünlü yönetmen ve sunucu Billur Aktürk sunacak, programda TRT FM'in ''yılın iletişim ödülü'' nü alan Ayla Demirtaş ''Sürgün'' isimli şiirini okuyacak.

Çerkes Dernekleri Federasyonu'nun kurucu derneklerinden biri olan İstanbul Çerkes Derneği'nin yönetim kurulu başkanı Tuğuj Halis Din yaptığı açıklamada; ''Türkiye'de yaşayan herkesin, Çerkeslerin acılarına ortak olmasını, bu trajik olayların yıl dönümünde diğer toplumlarında Çerkeslerle dayanışma göstermesini, Çerkesler olarak soykırımın takipçisi olacaklarını ve her platformda soykırımın tanınması için mücadele edeceklerini'' vurguladı.