Kabahatler Kanunu'na göre günlük hayatta farkına varmadan yaptığınız birçok hareketten dolayı yüklü miktarda ceza ödeyebilirsiniz..

Evde yüksek sesle müzik mi dinliyorsunuz? Ya da işini yapmak isteyen polis memuruna mukavemet mi gösterdiniz? Bu tür davranışlar bir çokları için suç gibi görünmese de aslında günlük hayatta farkına varmadan suç işliyoruz.

Yeni Kabahatler Kanunu'na göre emre aykırı davranış, dilencilik, kumar, sarhoşluk, gürültü, rahatsız etme, işgal, tütün mamullerinin tüketilmesi, kimliği bildirmeme, çevreyi kirletme, yasa dışı afiş asma ve silah taşıma suç olarak kabul ediliyor.

Bunları yapanlara 31 liradan 9 bin 663 lira kadar ceza uygulanıyor. En ağır para cezası ise çevreye yönelik olanlar. Yani devlet çevreyi kirletenlerin gözünün yaşına bakmıyor.

Çevreyi kirleten firmalara uygulanan cezalar 959 ila 9 bin 663 lira arasında değişirken ticari gürültünün cezası bin 929 ila 9 bin 663 lira arasında değişiyor.

Bireysel çöp atmanın cezası ise sadece 31 lira. Aynı şekilde polise mukavemetin cezası 189 lira olurken kimlik bildirmemenin cezası 91 lira. Sarhoş geçmenin ve evde gürültü yapmanın cezası 91 lira, kumar oynamanın cezası ise 198 lira. Kanuna göre birden fazla kabahatin işlenmesi durumunda ise en ağır ceza uygulanıyor.

Aynı kabahatin birden fazla işlenmesi halinde her bir kabahatle ilgili olarak ayrı ayrı idari para cezası uygulanıyor. Ancak cezalara itiraz yolu da açık.

Mükellefler kararın tebliğinden itibaren en 15 gün içinde mahkemeye başvurarak cezanın iptalini isteyebiliyor. 

Ayrıca trafik para cezası, nüfus para cezası, askerlik para cezası, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca verilen cezalar, Rekabet Kurumunca verilen cezalar da kanun kapsamına giriyor. 


Free Shoutcast HostingRadio Stream Hosting