Hükümetten, İzmir'in EXPO 2020 adaylığına büyük bir destek daha geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yaptığı açıklamada, her yıl yapılan Büyükelçiler Konferansı'nın 2012'de İzmir'de düzenleneceğini söyledi.

Bakan Günay'ın bu hamlesi, özellikle EXPO konusunda ülkelerin gözü kulağı olan büyükelçilere İzmir'in tanıtılması için önemli bir fırsat sağlayacak. Daha önce büyükelçiler, her yıl Ankara'da toplanıyordu. 2010'da Üniversite Kış Spor Oyunları (UNIVERSIAD) dolayısıyla Erzurum'da, bu yıl ise Selimiye Camisi'nin Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması sebebiyle Edirne'de düzenlendi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan EXPO için bir talepte bulunduklarını belirten Bakan Günay, "Sağolsun, hemen konuyla ilgilendi. 2012 yılında büyükelçilerimiz İzmir'de toplanacak. Mersin de gündemdeydi ama İzmir olması sevindirici" dedi.

Edirne ayağıyla 4. Büyükelçiler Konferansı bugün tamamlanacak. Her sene gelişerek yoluna devam eden konferansların bu yılki bölümünde Ankara ve Edirne'de toplam 40 oturum yapıldığını, dört yabancı dışişleri bakanı geldiğini, kabineden 10 bakanla özel oturumlar düzenlendiğini aktaran Bakan Davutoğlu ise dış politika konusunda önem taşıyan yedi kurum başkanıyla da görüştüklerini vurguladı. Konferansa 200'e yakın büyükelçinin katıldığını kaydeden Davutoğlu, bazı önemli belgelere de imza attıklarını söyledi. Gelecek yıl konferansı İzmir'de devam ettireceklerini, böylece EXPO öncesinde şehre katkıda bulunacaklarını ifade etti. Büyükelçiler Konferansı, EXPO 2020 adaylığı tanıtımının yanında kongreler ve toplantılar şehri ile marka şehir olma iddiasındaki İzmir'in büyükelçilere anlatılmasına ve böylece önümüzdeki dönemlerde daha fazla toplantı yapılmasına da zemin hazırlayacak.