Türkçe Olimpiyatları’nın Konya şöleninde konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yaptığı konuşmada Türkçe Olimpiyatlarına emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Bu muhabbet çığırını açan başta Muhterem Hocaefendi olmak üzere bu çığıra katkıda bulunanların hepsinden Allah razı olsun.” dedi.

Bu yıl 10.'su düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'nın Konya Etkinliğine 30 bin Konyalı katıldı. Yağmur altında devam eden etkinliklerde yurt dışından gelen bir çok öğrenci sahne aldı. Atatürk Stadında düzenlenen şenlikte 20 farklı ülkeden şehre gelen 70 öğrenci okuduğu şiir, ilahi, şarkılar ve dans gösterileriyle vatandaşlardan büyük beğeni aldı.

Programda konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkçe Olimpiyatları’nı organize edenlere teşekkür etti. Davutoğlu konuşmasında şunları söyledi: “İnşallah dünya barışına atılan bir tohum haline dönüşür ve bu küçük kardeşlerimizin dünyası bugünün dünyasından daha barışçı daha huzurlu daha mutlu bir dünya olur inşallah. Sizler de bu rahmeti bir rahmet belirleyerek hiçbir şekilde yüksünmeden bir eziyet gibi görmeden bu kardeşlerimizi dinlediniz sizlerden de Allah razı olsun.

Sizlere 3 kısa mesajım olacak. Birincisi benim meslektaşlarıma. Şu anda burada olsun olmasınlar, dünyanın neresinde olursa olsunlar benim o gerçekten o alınları öpülesi kucaklanası öğretmen kardeşlerime mesajım var. Sizler madem ki renklerine dillerine inançlarına bakmaksızın sadece insan kardeşimiz olduğu için bizim gibi Ben-i Adem, Havva kızları oldukları için bu kardeşlerimize muhabbet gösterdiniz, bu kardeşlerimizi bağrınıza bastınız, onlardan yeni bir nesil barış nesli inşa etmek için dünyanın her bir yerinde çilelere katlanarak çalıştınız sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır. Allah razı olsun.

‘BU ÇIĞIRA KATKIDA BULUNAN HERKESTEN ALLAH RAZI OLSUN’


İkinci mesajım, dün gala yemeğinde sizlerden birinin, Moğolistan’da bu muhabbet çığırı yolunda canını feda eden, Allah’ın rahmetine kavuşan Adem Tatlı kardeşimizin hayat hikayesini dinlemiştik. Bu yolda alın terleri döken kardeşlerimizin hepsinin o terleri aziz olsun. Rahmete kavuşanların mekanları cennet olsun. Bu muhabbet çığırını açan başta Muhterem Hocaefendi olmak üzere bu çığıra katkıda bulunanların hepsinden Allah razı olsun. Ancak bu bir başlangıçtır. Daha nice kat edilecek yol, daha nice ulaşılacak genç küçük kardeşlerimiz var. Onlara da ulaşacağız. Muhabbetimizle sevgimizle ulaşacağız.

‘HAZRETİ MEVLANA MUHABBETİNİ BU ÇOCUKLARIMIZA AŞILAYIN’

Konyalı hemşehrilerimize bu kardeşlerimize şehrimizin geleneksel misafirperverliğini gösterdiniz, ama daha fazlasını gösterin. Bu kardeşlerimizi öylesine bağrınıza basın ki bir daha sizin bağrınızın sıcaklığını unutmasınlar. Hazreti Mevlana’nın muhabbetini onlara aşılayın. Çünkü onlar bizim kardeşlerimiz. Nereden gelmiş olurlarsa olsunlar bizler aynı köklerden geliyoruz. Mahşerde de aynı büyük zatın huzurunda onun ümmeti olarak haşrolacağız.

‘BU ŞEHRİ VE BİZLERİ HİÇ UNUTMAYIN’

Üçüncü mesajım ise bu küçük kardeşlerime. Bu mekanı gerçekten hiç unutmayın. Bu aziz bir beldedir. Bu Konya’dır. Sizin uzak diyarlardan sevdiğiniz bir milletin bu topraklardaki ilk başkentidir. Bu diyarı, bu beldeyi unutmayın. Bu belde ki gönül diliyle konuşan Mevlana’nın, çok güzel bir şekilde kullandığınız güzel Türkçe’nin mimarı Karamanoğlu Mehmet Bey’in beldesidir. Onu hiç unutmayın, Konyalılar da sizleri hiç unutmayacaklar. Bundan sonra sizler Konevisiniz, Konyalısınız ve hep Konyalı olarak kalacaksınız. Buradan gittiğiniz memleketlere Endonezya’ya, Tanzanya’ya her yere Moğalistan’a, Azerbaycan’a, Tacikistan’a milletlerinize, kardeşlerinize, babalarınıza, annelerinize bizim mesajımı götürünüz. Deyiniz ki size 75 milyonluk Türkiye’nin mesajı var. Gelin omuz omuza dünyayı yeniden bir barış diyarı haline getirelim.