Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Hatay Reyhanlı’da yaşanan 2 ayrı patlama olayı ile ilgili, 9 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Atalay, gözaltına alınan 9 kişinin de Türk vatandaşı olduğunu belirtti.

    Başbakan Yardımcısı Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Hatay Valisi Celalettin Lekesiz Reyhanlı’da meydana gelen saldırıya ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bakanlar, Hatay Havaalanı'nda düzenlenen toplantıda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin ‘‘Yayın yasağı ile ilgili ne tür görüntüler servis edilmeyecek’’ sorusuna Ergin, ‘‘Bu tür hadiselerde hem soruşturma selameti hem de kamuoyunun psikolojisin olumsuz etkilenmemesi amacıyla yasak uygulanır.’’ diye cevapladı.

    İKİ GAZETECİNİN GÖZALTINA ALINMASI

    İki gazetecinin gözaltına alındığı ile ilgili bir soru üzerine Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, ‘‘Adli, makamlar tarafından delillerin kaybolmaması amacıyla alınan kararlar var. Olay yeri inceleme devam ediyor. Bahsedilen gazeteciler belirlenen sınırları aşarak çekim yaptıkları için gözaltına alındı. Değerlendirmeler yapılıyor.’’ şeklinde konuştu.

    Eylemin zamanlamasının çok manidar olduğunu hatırlatan İçişleri Bakanı Muammer Güler, ‘‘Hem Türkiye'nin istikrarına hem de bu bölgedeki misafirlerimizin huzurunun bozulması amacıyla yapılan bir eylem.’’ ifadelerini kullandı.

    Olaydan 4 gün önce MİT’in valilik ve emniyete uyarı yazıları gönderdiği olayda bir güvenlik zaafiyeti olduğu ile ilgili bir soru üzerine Güler şunları söyledi: ‘‘Çadırken konteynerken ve Suriyeli vatandaşların olduğu yerlerde gerekli önlemler alınıyor. Bu güne kadar önlenen birçok eylem var. Güvenlik tedbirleri her zaman hassasiyetle alınıyor.’’

    Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ‘‘Gözaltına alınan 9 kişi de Türk vatandaşı. Hepsi bizim vatandaşımız. Gözaltındakilerin itirafları var. Halen gözaltına alınamayanlar var. İsimlendirme konusunda açıklama yapmıyoruz. Çok uzun sürmeyecek. Türkiye'nin yürüttüğü çözüm ve diğer süreçler konusunda önümüze sorun çıkarmaya çalışan insanların yaptığı bir eylem.’’ diye konuştu.