Doğu Anadolu’da son 10 günde üst üste yaşanan depremler, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’nı (AFAD) da harekete geçirdi. Star gazetesinden Erdinç Akkoyunlu’nun haberine göre AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, Doğu Anadolu için özel çalışma başlattıklarını açıkladı.


Dr. Nurlu “7.3’lük deprem beklediğimiz yerler var. İl bazında söyleyemeyiz ama gözümüz kulağımız Doğu Anadolu’da o bölgede. Yapı kalitesizliği nedeniyle Doğu’da olacak bir deprem aynı anda dört ya da beş ili etkileyip, yıkıma neden olabilecek özellikte. 1939 Erzincan depreminin Türkiye’nin 5’te 3’ünü etkilediğini unutmadık” dedi.

YENİ DEPREM HARİTASI HAZIR

Yeni tekniklerle deprem hasar haritası oluşturduklarını ve yönetmelikte değişikliğe gideceklerini belirten Başkan Nurlu “En son deprem bölgesi haritamız 1996’da yürürlüğe girmiş. Haritadaki yerleşim yerleri bugünkünden farklı. O nedenle çelişkiler yaşanmaya başladı. MTA yeni diri fay haritası açıkladı. Biz de 90 hocanın üzerinde çalıştığı bir harita hazırladık. 2014 yılında da açıklayacağız” diye konuştu.


ACİL DURUMLAR YERİNDE ÇÖZÜLMELİ

Türkiye’nin kentsel dönüşümle birlikte depremin hasarlarına savaş açtığını anlatan Nurlu, “AFAD sadece deprem bekliyorum diyen bir kurum değil. Lojistik merkezler var. Müdahale planlarının hazır olması lazım. Merkezden bir ilimize yardım zor bir olay. İşi yerinde çözmemiz lazım. Yerleri belirlendi lojistik merkezlerinin” diye konuştu