Başkent’te Türkiye Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN) üyesi bir grup, Meclis önünde '4/C kaldırılsın, kadro verilsin' eylemi gerçekleştirdi. Eylemde tiyatral bir gösteri yapan grup üyeleri, bazen Nasrettin Hoca kılığındaki göle ‘4/C mayası’ çaldı, bazen padişah olup 4/C’liler için ferman yayınladı.

Türkiye’nin çeşitli illerinde gelen TEÇ-SEN üyesi yaklaşık 100 kişi, 4/C’li kamu çalışanlarının 4/A veya 4/B kadrosuna alınması için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde toplandı. 'Kurum içi ayrımcılığa son', '4C=C4 patlamaya hazır', '4/C çalışmaya son' dövizleri açıp, '4/C kadroya alınsın, verilen sözler tutulsun' sloganları attı. Grup üyeleri, ayrıca yanlarında getirdikleri düdüklerle ıslık çalarak, seslerini duyurmaya çalıştı.

Gruba MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut da destek verdi. Bulut, eylemcilere 4C’lilerin 4/A kadrosuna alınması için Meclis’te mücadele edeceklerini söyledi.

TİYATRAL GÖSTERİYLE SESLERİNE DUYURMAYA ÇALIŞTILAR

Meclis önünde toplanan TEÇ-SEN üyeleri burada tiyatral bir gösteri yaptı. Nasrettin Hoca kılığında elinde tespih ve kaşık bulunan bir eylemci, sözde göle ‘4/C Mayası’ döktü. Padişah kılığına giren bir eylemci ise vezirden, toplanan grup hakkında bilgi aldı. Vezirin kendisine grubun 4/C’li olduğunu ve hiçbir haklarının olmadığını aktarması üzerine temsili padişah, çıkılacak seferin iptal edilmesini ve hazinedeki paranın 4/C’lilere dağıtılmasını istedi.

BAŞBAKAN’IN BENZERİNE YOĞUN İLGİ

Eylemde, ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a benzerliğiyle dikkat çeken Muhammet Erbek de kısa bir gösteri yaptı. Temsili başbakan, yöneltilen bir soru üzerine, “4/C’lilerin 4/A’ya alınması için yasa değişikliği yapacağız. Ve yapacağımız değişiklikle bu sorunu çözüme kavuşturacağız. Söz veriyorum.” dedi. Göstericiler bunun üzerine temsili Başbakan’a üzerinde ‘söz’ yazan balonları verdi. Temsili Başbakan’ın elindeki balonları uçurması üzerine grup üyeleri, “Başbakan’ın sözü havaya uçtu” şeklinde slogan attı. Gösterinin ardından eylemciler Başbakan Erdoğan’a benzerliğiyle dikkat çeken Erbek’e yoğun ilgi gösterdi. Sendika üyeleri Erbek'le fotoğraf çekilmek için adeta birbirleriyle yarıştı.

Grup adına konuşan TEÇ-SEN Genel Başkanı Ümit Demirel, 2011 yılı genel seçimleri öncesinde 632 sayılı kanun hükmünde kararname ile 205 bin sözleşmeli personelin 4/A kadrosuna geçirildiğini hatırlattı. 45 bin 4/C kadrosunda görev yapan kamu çalışanlarının bu uygulama dışında tutulduğunu ifade eden Demirel, “En düşük memur maaşı alan, iş tanımı olmayan ve angarya işlerde çalıştırılan, aile yardımı almayan, görevde yükselme ve tayin hakkı olmayan, 10 üniversite bitirse dahi temizlik işlerinde çalıştırılan 4/C’li kamu çalışanları bugün Meclis önünde, ‘Kadro taleplerini’ iletmek için gelmiştir.” diye konuştu.

4/C statüsünün çalışanlarının 4/A kadrosuna geçirilmesi için yasal düzenlemenin Meclis tarafından çıkarılması gerektiğini aktaran Demirel, kamuda güvencesiz çalışmaya son verilip, çalışma barışını bozan istihdam şekillerinin sona erdirilmesi taleplerini iletti. Demirel, Meclis önünde yapacakları eyleme padişah ve Nasrettin Hoca kostümüyle katılmak isteyen arkadaşlarının ise gözaltına alınıp, sonra serbest bırakıldığını sözlerine ekledi. Yapılan açıklamanın ardından grup üyeleri olaysız bir şekilde dağıldı.