2013 yılında yapılan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçları Ankara İdare Mahkemesi'nce iptal edildi.

1 MİLYON 112 BİN ÖĞRENCİNİN DURUMU NE OLACAK?

CHP Milletvekili Aydın Ayaydın, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin bugün aldığı kararla 2013 yılında yapılan SBS sınavını tümden iptal ettiğini açıkladı. Ayaydın, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, bunun ana karar olduğunu belirterek, sınavın iptali anlamına geldiğini söyledi.

Ankara 18.İdare Mahkemesi, öğrenci Defne Sena Uzuner isimli öğrencinin başvurusu üzerine yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Aydın Ayaydın, mahkemenin bu kararına karşın Milli Eğitim Bakanlığı'nın itirazı üzerine konuyu ele alan Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin bugün SBS sınavının iptaline karar verdiğini duyurdu.

BÜTÜN ÖĞRENCİLERİN PUANLARI YENİDEN HESAPLANACAK

SBS sonuçları yanlış hesaplanması gerekçe gösterilerek Ankara İdare Mahkemesi’ne iptal kararı verildi. Mahkeme, 8 Haziran’da yapılan ve 12 Temmuz’da açıklanan SBS sonuçlarının yanlış puan hesaplanmasını gerekçe göstererek iptaline karar verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri bu karardan haberdar olmadığını, mahkemeden henüz bir tebligat almadıklarını açıkladı. Davaya açan CHP Milletvekili Aydın Ayaydın’ın avukatı Ceylan Türkoğlu ise, bu kararın ardından tüm öğrencilerin puanlarının yeniden hesaplanamsı gerektiğini belirtti.

Bu durumda sınava giren 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin puanı yeniden hesaplanacak.

"DEVLET MAĞDUR EDİLEN ÇOCUKLARA TAZMİNAT ÖDEMELİ"

Eğitim-Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nin bu kararıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın itiraz başvurusunu reddettiğini belirterek, bundan sonraki süreçte mağdur olan tüm çocuklara devletin tazminat ödemesi gerektiğini savundu.

Yıldız, tüm bu yaşananların sınav odaklı eğitim sisteminin yarattığı yığınla problemden biri olduğunu belirterek, toplumun tamamının güven duyduğu bir kurum olan ÖSYM'ye AKP iktidarıyla birlikte duyulan güvenin bittiğini söyledi. Yıldız, "Bu saatten sonra ne olacak? Haksızlığa maruz kalan ve bir yıl boyunca hak ettikleri okulda öğrenim göremeyen tüm öğrencilere bu haklarının iade edilmesi gerekir. MEB ve ÖSYM bu çocuklarımıza tazminat ödemelidir. Pardon, deyip geçiştirilemeyecek kadar önemli bir durumla karşı karşıyayız. Bu bir eğitim kaybıdır, puanları eksik hesaplanmış çocukların tamamına tazminat ödenmelidir. Bu çocuklarımız hak ettikleri okullara yerleştirilmeli ama bu yapılırken yanlışlıkla bulundukları okullarda okuyan çocukların da yerleri değiştirilmemelidir " dedi.