HÜKÜMET Sözcüsü Bülent Arınç, 61. Hükümet’in son Bakanlar Kurulu toplantısında başbakan adayı Davutoğlu’na çalışma arkadaşları konusunda imkân tanımak için düşüncelerini ifade ettiklerini söyledi. Arınç, “‘Rahat olun, çalışma arkadaşlarınızı rahatlıkla seçin’ dedik” dedi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arınç, şunları söyledi:

GÜZEL BİR SORU
“(2015 seçimlerine kadar kabinede görev alacak mısınız?) Sen 12’den vurdun şimdi. Ah güzel kardeşim güzel bir soru tabii. Ben 5 yıl Meclis Başkanlığı yaptım, 5.5 yıldan beri de Başbakan yardımcısıyım. Sayın Başbakanımız Erdoğan’la bu hükümette bulunduk. Onun gidiyor olmasıyla aslında bizim de ona veda ediyor olmamız lazım. Bu siyasi etik bakımından da doğrudur. Yeni başbakan hükümetini teşkil edecektir.

YAKIŞANI YAPTIM
Mutlaka çalışma arkadaşlarını kendisi seçecektir. Ona da imkân tanımak için bizim bazı düşüncelerimizi ifade etmemiz gerekiyordu. Ben bana yakışanı yaptım. Şahsımla ilgili takdiri hem bugünkü başbakanımız hem de yarın görevi devralacak başbakanımız en iyi şekilde yaparlar. Onlar için en doğrusunu söylemiş olduk. Umarım dikkate alacaklardır.

RAHATLIKLA SEÇİN
(İstifa ettiğinizi mi anlamalıyız) Nasıl anlarsan anla. Yorum serbest. Bu hem bir önceki başbakanımıza bir teşekkür. Hem de yeni başbakanımıza ‘rahat olun, çalışma arkadaşlarınızı rahatlıkla seçin, biz size de teşekkür ediyoruz’ dedik.

VEKALET DAVUTOĞLU’NA
(Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı yemini ettikten sonra vekalet mekanizması işleyecek mi?) Vekalet görevini Sayın Davutoğlu’na verecektir. ”

İSTİFA POLEMİĞİ
Arınç’ın sözleri istifa polemiğine neden oldu. Başbakanlık kaynakları istifanın teknik olarak mümkün olmadığını dile getirdi. Sonrasında Arınç bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Sahsi olarak yaptığım bir değerlendirmedir. Kabinemizin tamamen istifası söz konusu değildir. Her şey yeni başbakanımızın takdirinde olacaktır. Açıklamam nezaket ve siyasi etik gereği yapılmıştır.”