Japonya’da üretilen robot köpek, önümüzdeki yıllarda görme engellilerin yeni yardımcısı olacak. Basamakları inip çıkabilen ve şehir hayatı koşullarına göre hareket edebilen robot, gerçek rehber köpeklerin yerini alacak.

Merkezi Tokyo’da bulunan NSK firmasının 2005’ten beri üzerinde çalıştığı robot, güzergah bilgileri bilgisayarına girildikten sonra gelişmiş kamerası ve Microsoft Kinect algılayıcıları kullanarak rotasının 3 boyutlu haritasını çıkarıyor. 4 ayağına da yerleştirilen sensörler kaza riskini minimuma indiriyor. Sahibinin sesini tanımaya ayarlanabilen robot köpek, bu sayede hiçbir dış faktörden etkilenmeden sadece kendi sahibinin "dur - kalk" emirlerini uyguluyor. Ayaklarındaki tekerleklerle hareket eden robot köpek, çıkardığı yüksek ses ile görme engelli kullanıcısının çevrede fark edilmesini sağlıyor.

NSK mühendisleri, varılmak istenen noktaya en uygun rotayı hesaplayacak bir GPS sistemi ve kablosuz iletişim teknolojisini robot köpeğe yerleştireceklerini bildirdi. Bu sayede görme engelli kullanıcının, sadece nereye gitmek istediğini söylemesi yeterli olacak.

Robotun geliştirilmesinin sürdüğünü belirten NSK yetkilileri, kusursuz ve ideal bir modelin 2020 yılına kadar hazırlanacağını ve satışa çıkarılacağını açıkladı. Robot köpek, Tokyo’da 12 Kasım’a kadar açık olan 'International Robot Exhibition 2011' fuarında tanıtılıyor.