BALIKESİR'in Edremit ilçesinde kuraklık nedeniyle büyük zarar gören zeytinliklerde üreticileri şimdi de yağmur korkusu sardı. TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, şiddetli yağışların hasadın yapıldığı bugünlerde ürünün dökülmesine neden olacağını söyledi.
Zeytin hasadının devam ettiği bugünlerde Edremit Körfezi çevresinde kuvvetli yağış yaşandı. Balıkesir ve çevresinde iki gündür süren sağanak yağışın zeytinlerin ağaçtan dökülmesine sebep olacağını belirten TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, yağışların Edremit Körfezi için önemli ancak zeytin üreticisi için kötü olduğunu söyledi. Şiddetli yağmurun zeytini dökeceğini belirten Çetin, "Bu yıl zeytin üreticisini kuraklık vurdu derken, son 2 gündür yağan yağmur tedirginliğe neden oldu. Yağmur afete neden olursa işte o zaman zeytin üreticisinin can damarı kopar. Yere düşen zeytinin yağ kalitesi azalır. Sofralık zeytin de zarar görür. Tarım zor bir meslektir. Çiftçinin ne kadar zor şartlar altında olduğunu hissetmek önemlidir. Çiftçi her zaman doğal afetlere açıktır. Allah kazasız belasız bir yağış nasip etsin. Fırtına olmazsa zeytin çok zarar görmez" diye konuştu.
Zeytin üreticisinin yağmura, doluya, fırtınaya her zaman maruz kalabileceğini sözlerine ekleyen Çetin, "Hiçbir zaman ambara girmemiş buğday, küpe girmemiş zeytinyağı çiftçinin değildir. Son iki gündür yağan yağmur inşallah zeytin tarlalarına çok zarar vermemiştir. Yere düşen her zeytin, yağ kalitesinin düşük olmasına sebeptir. Yağmur kurak geçen bir yazdan sonra toprağa iyi gelir, ama dozu kaçtığı zaman zeytine zarar veriyor. Her zarar gören zeytin tanesi bizim içimizi acıtır. Zeytin ve zeytinyağı kıymetli bir üründür. Geçtiğimiz yıllarda hava şartlarından yere düşen zeytinlerden dolayı yağ kalitelerinde kayıplar olmuştu. Umarım bu yağışlardan sonra bu kayıp yaşanmaz. Yere düşen zeytin sadece üreticiyi değil, kalite düşünce pazar kaybı da yaşar" dedi.

FOTOĞRAFLI