Mehmet AKTARAN / İstanbul, () - İSTANBUL 7. İdare Mahkemesi'nin Validebağ Korusu yanında bulunan arazide başlayan cami inşaatı için yürütmeyi durdurma kararı verdiğinin açıklanmasından sonra, mahalle sakinleri basın açıklaması yaptı.

Validebağ Korusu önünde akşam saat 19.00 sıralarında toplanan yaklaşık 100 kişiden oluşan gruba, önce, avukat Gülsün Özdemir yürütmeyi durdurma kararını bir kez daha açıkladı. Mahalle sakinleri kararı alkışlarla karşıladı.

Ardından, Deniz Alkan adlı mahalle sakini basın açıklamasını okudu.

Açıklamada, dava sürecinde çıkan 3 bilirkişi raporunun da bu alanın dini tesis yapılmasına uygun olmadığını belirtmesine ve yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurulmasına rağmen, Üsküdar Belediyesi'nin hukuki sürecin bitmesine ramak kala yangından mal kaçırır gibi inşaatı başlattığı vurgulandı.

Açıklamada, şöyle denildi

“Mahalle sakinleri, 15 Ekim günü kepçe getirilerek başlatılmaya çalışılan inşaata karşı direndiler. Bu sürede, Belediye Başkanı ile muhtelif defalar görüşüldü. Başkan, hukuki sürecin bekleneceği sözünü verdi. 'Mahkemeden yürütmeyi durdurma kararını getirirseniz, duracağız' denildi. Hem sanal ortamda hem ıslak imza toplanması için çalışmalar yapıldı ve büyük ilgi gördü. Binden fazla imza Üsküdar Belediyesi'ne teslim edildi. Ancak bu sabah park alanındaki araçların çekilmesiyle uyandık. Ardından Çevik Kuvvet polisleri eşliğinde kepçe getirildi. Mahalle sakinleri, kepçelerin önünde oturma eylemi yaptılar. Ancak polisin müdahalesi sonucu kepçenin alana girmesine engel olamadılar. Kadınların sayısının yaklaşık 3 katı kadar Çevik kuvvet polisi alanda bulundu. Mahalle sakinleri olarak İstanbul'un geri kalan tek tük yeşil alanlarından birinin hemen yanı başında, usulsüz olarak yapılan bu betonlaşmaya kesinlikle karşıyız. Koru'nun hemen yanında yapılan bu tesisi, Koru'nun da betonlaştırılmasına yönelik bir adım olarak görüyoruz. Ve inşaata karşı olduğumuzu, zaten yapılaşma baskısı altında olan Validebağ Korusu'na doğrudan açılan bu alanın yeşil alan olarak düzenlenmesi olarak istediğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.

Açıklamanın ardından, mahalle sakinleri, gönüllü nöbetçilerin alanda nöbet tutmayı sürdüreceğini belirtti. Gerginliğin azalması üzerine Çevik Kuvvet polisleri de uzağa çekildi.