HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesinde, Türkiye-İran sınırında bulunan Esendere Sınır Kapısı, geçtiğimiz Ağustos ayında güvenlik nedeniyle kapatıldı. Kapı yaklaşık 15 gün önce yayalara açılırken, vatandaşlar araç geçişine de açılmasını istedi.
Ticaretin yapılamadığı ve araçların da geçişinin yasak olduğu sınır kapısına vatandaşlar tepki gösterdi. İlçede ticaretle uğraşan esnaf çok zor durumda olduklarını belirterek kapının bir an önce açılması gerektiğini söyledi.

SADECE YAYALARA AÇIK

Geçimini ticaretle sağlayan 55 yaşındaki Abdullah Çifti, 3 aydır eve eli boş döndüğünü 6 kişilik ailesine bakmakta bile artık zorlandığını söyledi. Çiftçi, "Sınır kapımız 3 aydır kapalı. Biz ilçede ticaretle uğraşanlar perişan olduk. Hiçbir iş yapamıyoruz. 15 gün önce yayalara açıldı. Yani sınır kapısının yakınına kadar araçlar gelebiliyor. Ondan sonra karşı tarafa geçmek için yürümek zorunda kalıyorlar. Araçların giriş çıkışı yasak. Biz bir an önce bu kapının açılmasını istiyoruz" dedi.

İHRACAT REKORU HAKKARİ'DE

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir ise Esendere Sınır Kapısı'nın bölgede ciddi bir gelir kaynağı olduğunu söyledi. Özdemir, "Özellikle yaş sebze ve meyve ithal etmekteyiz, ihracatta yaptığımız şeyler madencilik sektöründe ciddi pay almaktadır. Ciddi bir gelir kaynağımızdır. 2014 yılının Haziran ayında Doğu ve Güneydoğu'da ihracat rekoru Hakkari’deydi. Bu pastanın büyük diliminde de madencilik sektörü teşkil etmektedir. Esendere sınır kapımız şu an sadece yaya geçişleri için faaliyet gösteriyor. Umarız en yakın zamanda açılır" diye konuştu.
Bu arada 51 bin 500 metrekare alan üzerinde inşa edilen ve 60 milyon liraya mal olan sınır kapısındaki gümrük kompleksi de tamamlanarak hizmete girdi.