Ali AKSOYER/İSTANBUL,() İSTANBUL Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski bakanı Feridun Bilgin’in Mart 2016'da açılacağı bilgisini verdiği GEBZE-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli bölümü olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsünde tabliyelerin yerlerine takılması için son hazırlıklar yapılıyor.


Tabliyelerin döşenmesi ve eğik askıların takılmasında kullanılacak dev yüzer vinç boyunun uzatılması için Haydarpaşa limanına demirledi. Aralık ayı ortasından itibaren ana kablonun döşenmesi ve eğik askıların takılmasının ardından tabliyeler birbiri ardına döşenmeye başlanacak ve iki yaka birleşecek.

ANA KABLONUN DÖŞENMESİ BİTMEK ÜZERE

İzmit körfez geçiş köprüsünün planlanan açılışına yaklaşık 4 ay kalırken, araçları taşıyacak köprü tabliyelerinin döşenmesine başlamak için hazırlıklar son noktaya geldi. İki yakayı birleştirecek tabliyeleri taşıyacak olan ana kablo toplam 330 bin metre ince çelik kablodan oluştuğu belirtildi. Ana kablonun çekilme işleminin devam ettiği yüzde 85’lik kısmen tamamlandığı öğrenildi. Ana kablonun tamamlanmasının ardından eğik askıların montajına geçilecek.

DEV VİNÇ HAYDARPAŞA LİMANINDA YÜKSELTİLİYOR

Köprü tabliyeleri ve eğik askıların montajında kullanılacak “Taklif 7” adlı yüzer vinç ise boyunun yükseltilmesi için Haydarpaşa Limanı çekildi. Limanın güney bölümüne çekilen dev yüzer vincin boyunun yükseltilme işlemlerinin tamamlanmasının ardından İzmit körfezine gideceği belirtildi. Yüzer vinçle ilgili çalışmalar sona erene kadar bağlı olduğu iskelenin bulunduğu bölüme herhangi bir kaza ihtimaline karşılık büyük gemilerin yanaşmasının yasaklandığı öğrenildi. Önümüzdeki günlerde ana kablonun döşenme işlemlerinin tamamlanmasının ardından, eğik askıların montajı yapılacak. Daha sonra Aralık ayı ortasında tabliyeler deniz yoluyla köprünün altına getirilerek yerlerine yükseltilecek.

GEÇİŞ ÜCRETİ ŞU AN İÇİN 35 DOLAR ARTI KDV

Toplamda 2 bin 682 metre olarak planlanan köprünün orta açıklığının bin 500 metre olacağı ve dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprü olacağı belirtildi. Köprü bittiğinde 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şerit olarak hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak. Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, şu anda körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek. İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü 1.1 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştiriliyor. Proje tamamlandığında halen 8-10 saat süren İstanbul-İzmir yolunun 3,5 saatte inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.

(FOTOĞRAF)