YENİDEN

------------

Süleyman KAYA/İSTANBUL, () Memur-Sen'e bağlı Bem-Bir-Sen(Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası) üyesi yaklaşık 100 kişilik grup, Çemberlitaş'ta bulunan 2. Abdülhamit'in türbesinin önünde toplandı. Kalabalık, burada, 'Herkes bilsin, Osmanlıca Türkçe'dir', ' 80 yıllık hasret bitmeli', 'Osmanlıca tarihimizdir' yazılı dövizleri taşıdı.

Grup adına açıklamayı, Bem-Bir-Sen 7 No'lu Şube Başkanı Niyazi Karakoç yaptı. Osmanlıca Türkçesinin okullarda öğretilmesini desteklediklerini belirten Karakoç, şunları söyledi:

“Sendikamızın milli mesele olarak gördüğü arşiv kanununa ve hükümetin Osmanlıca dersi fikrine destek vermek için haykırmaktayız. Kamuoyunda Osmanlıca meselesi sanki Latin alfabesinin yerine yeniden Arap alfabesine dönüş olacakmış gibi maksatlı bir propaganda yapılmaktadır. Halbuki Osmanlıcadan maksat, Osmanlıca yazıp çizmekten de ziyade tarihsel birikimlerimiz ve kaynaklarımızın yeni nesillerimizce okunup anlaşılabilmesidir. Nesillerimizin geçmişini bilip geleceğine yön vermesidir. Geçmiş ile gelecek arasındaki köprüyü sağlamlaştırmanın yolu, Osmanlı Türkçesini okuyup anlayabilmekten geçmektedir. Şuan sadece Osmanlı arşivinde 100 milyon civarında belge ve defter bulunmaktadır. Osmanlı, Hazine-i evrakını kurduktan sadece üç yıl sonra teşkilat kanununu oluşturmuştur. Fakat Türkiye, 1984'te kurduğu Devlet Arşivlerinin teşkilat kanununu otuz yıldır yasallaştıramamıştır."

Basın açıklamasının ardından, beyaz bir ders tahtasına Osmanlıca harfler yazılarak katılımcılara Osmanlıca dersi verildi, ardından 'Osmanlıca öğreniyorum' isimli kitap dağıtıldı.
(FOTOĞRAF)