ALMANYA'da oturan 13 yaşındaki Yascha Can Enke, kitaplardan okuyarak hayran olduğu Aydın'ın Söke İlçesi'ndeki Latmos (Beşparmak) Dağı'na her yıl gelerek keşif gezisine çıkıyor.
Annesi Türk, babası Alman olan ve Almanya'nın Bielefeld kentinde oturan Yascha Can Enke, 3 yıl önce baba annesi ile küçük bir bölümünü gezdiği Söke'deki Latmos Dağı'nı keşfetmek için fırsat buldukça yakınları ile Türkiye'ye geliyor. Son olarak bu kez annesi ve babası ile Türkiye'ye gelen, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin misafiri olan ve Başkan Bahattin Sürücü'nün rehberliğinde Latmos'u gezen Yascha Can Enke, dağdaki köylülerin sofralarına konuk oldu. Derslerinden artan tüm zamanını Latmos ile ilgili kitap, haber ve araştırmalar okuyarak geçiren Enke, giderek merakının çoğaldığını belirterek, şöyle dedi:
"Latmos'un özgün doğal peyzajı, kaya yapıları, antik taş döşeli yolları, kaya mezarları, manastırları ve tarih öncesi kaya resimlerini araştırıp buraları görmenin hayallerini kurdum. Son yıllarda okul tatillerinin hepsinde Türkiye'ye gelmeye başladım. Her geldiğimde ziyaret ettiğim ilk yer Latmos oluyor." 
Kendisine bilgisayar ortamında Latmos'la ilgili bir harita geliştiren Enke, keşfedeceği yerleri işaretlediğini söyledi. Latmos'un olağanüstü güzellikteki kaya yapılarına hayran olduğunu, böyle bir alanda taş ocaklarının büyük bir tahribat yarattığını belirten Yascha Can Enke, "Çok enteresan kayalar var burada. Sanki hepsini bir heykeltıraş yapmış gibi. İnsana, hayvana her şeye benzetebiliyor insan. Beni en çok üzen görüntüler maden ocakları oldu. Almanya'da böyle zenginlikler yok. Eğer olsaydı böyle bir güzellik hemen milli park ilan edilirdi. Bence Latmos'un korunması gerekir. Eğer korunabilirse buraya çok turist gelir" diye konuştu.
Enke, Latmos'u gördükten sonra arkeolog olmaya karar verdiğini ekledi.

FOTOĞRAFLI