Yaprak KOÇER/KAVAK(Samsun),() - TÜRKİYE’nin olimpiyat şampiyonu efsane milli güreşçisi Yaşar Doğu’nun geçen Ocak ayında memleketi Samsun’un Kavak İlçesi’nde dönemin belediye başkanı MHP’li Şerif Ün tarafından dikilen heykeli, tartışma konusu oldu. Heykelin kaidesinde tahribat meydana gelirken, 30 Mart seçimlerinin ardından yeni göreve gelen Ak Partili Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, heykelin milli güreşçiye benzemediğini, yeni heykel yaptırdıklarını söyledi.
Samsun’un Kavak İlçesi’nde yaptırılan ve geçen ocak ayında dönemin MHP'li Belediye Başkanı Şerif Ün tarafından efsane milli güreşçi Yaşar Doğu’nun heykeli, düzenlenen törenle dikildi.
1913 yılında Kavak İlçesi Karlı Köyü’nde doğan milli güreşçi Yaşar Doğu için 2 metre 80 santimetre boyundaki heykel, 3 metre yüksekliğinde kaidenin üzerine konuldu. Kaidede milli güreşçinin adı, doğum yeri ve tarihi, spor yaşamında kazandığı başarılar tarihleriyle birlikte tek tek yazıldı.
Aradan geçen 11 ay sonunda kaidedeki yazılar tahribata uğradı. Kaidedeki iki Türk bayrağı kabartması ile harflerin bazıları düştü. Bu durum il dışından gelen ziyaretçilerin tepkisini çekerken, Kavak Belediye Başkanı Ak Partili İbrahim Sarıcaoğlu, heykelin Yaşar Doğu’ya benzemediği eleştirileri aldıklarını, bunun üzerine yeni bir heykel yaptırdıklarını söyledi.
HEYKEL YAŞAR DOĞU'YA BENZEMİYOR
Mevcut Yaşar Doğu heykelinin eksiklikleriyle ilgili bilgisi olduğunu söyleyen Başkan Sarıcaoğlu, "Oradan heykeli kaldıracağız. Heykel Yaşar Doğu’ya benzemiyor. Bu konuda hemfikiriz. Yeni bir heykel yaptırıyoruz şu anda. Güzel bir çalışma yapıyoruz. Kısa bir süre sonra yeni heykel konulacak. Heykelin yeri değişmeyecek" dedi.
İŞİN İÇİNDE BİR BİTYENİĞİ VAR
Kavak eski Belediye Başkanı MHP’li Şerif Ün ise heykelin Yaşar Doğu’ya benzemediği iddiasına tepki göstererek, "Heykelin açılışına milli güreşçimizin oğlu da gelmişti. Benzemese herhalde önce o söylerdi. Biz bu konuda kimseden hiçbir eleştiri almadık. Benzemediği eleştirisi doğru değildir. Heykel kesinlikle milli güreşçiye benziyor" diye konuştu. Mevcut heykelin kendisinden önceki Belediye Başkanı Ak Partili Bahri Kesici tarafından yaptırıldığını belirten Ün, "Benden önceki belediye başkanımız Bahri Bey heykeli yaptırmış, ancak ödeme konusunda sıkıntı yaşandığı için alamamış. Biz de heykeli Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen 30 bin TL’lik kaynakla aldık. Heykel Samsun’da Kavaklı bir heykeltıraş tarafından yapıldı. Bu heykelin benzemiyor iddiasıyla kaldırılıp yeni bir heykelin yapılması işinin içinde bir bityeniği var gibi gözüküyor. Kafamızda soru işaretleri oluştu" dedi.
Yaşar Doğu, Türk güreş tarihindeki efsane sporcular arasında yer alıyor. Milli forma ile çıktığı 47 karşılaşmanın sadece birinde yenildi. 33'nü tuşla kazanan Yaşar Doğu, Balkan, Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonluğunun ardından güreş milli takım antrenörlüğü yaptı. Doğu, 8 Ocak 1961’de geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

FOTOĞRAFLI